E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSPYD Çimbeton Genel Kurulu'na damgasını vurdu---

SPYD Çimbeton Genel Kurulu'na damgasını vurdu

SPYD Çimbeton Genel Kurulu'na damgasını vurdu
16 Nisan 2014 - 11:59 borsagundem.com

SPYD, borsanın iki çimento şirketi Çimbeton ve Çimentaş'ın genel kurul toplantılarına katılarak Yönetimi ibra etmedi

BORSAGUNDEM.COM

İtalyan Cementir Holding’e ait olan ve Türkiye’de faaliyet gösteren birbiriyle ilişkili iki şirket Çimbeton ve Çimentaş’ın dün yapılan Genel Kurul toplantılarının çok hareketli geçtiği ortaya çıktı. Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SYPD),  “Gelir tablolarında satılan malın maliyeti ve genel yönetim giderleri kalemlerinin, sektör ortalamalarının çok üstünde olduğu ve bu nedenle kar açıklayamadığı” gerekçesiyle yatırımcılarının büyük tepkisini çeken, borsaya açık Çimbeton ve Çimentaş’ın ‘Genel Kurul’larına damgasını vurdu. Çimentaş Genel Kurulu’nda yönetim, bilanço ve diğer finansal raporlara yönelik oylamalarda ‘ret’ oyu veren SPYD Genel Sekreteri Erkan Saraçoğlu’nun, yönetimini ve finansal tablolarını ibra etmediği Çimbeton’da düştüğü ‘muhalefet şerhi’, Şirket’in KAP’ta yayınlanan Genel Kurul tutanakları ekinde yayınlandı.

İzmir’de düzenlenen genel kurullara şikayetçi yatırımcılar adına SPYD’yi temsilen katılan Dernek Genel Sekreteri Erkan Saraçoğlu’nun, tutanaklara da geçen yazılı ‘muhalefet şerhi’nde, “9.1 milyon TL’lik Genel Yönetim gideri toplamının yüzde 40’ı (3,6 milyon TL’si) danışmanlık giderinden oluşmaktadır. Bu tutar yıllık personel gideri olan 2.1 milyon TL’nin yüzde 70 fazlasıdır. Şirket, almış olduğu danışmanlık hizmetine rağmen, arzu edilen olumlu ilerlemeyi sağlayamamıştır” denildi.

MUHALEFET ŞERHİ

İki şirketin genel kurulunda, mağdur yatırımcıların haklarını savunan SPYD Genel Sekreteri Saraçoğlu’nun Çimbeton A.Ş. 2014 Yılı Olağan Genel Kurulu Divan Başkanlığı’na sunduğu ve Yönetim Kurulu’nu ibra etmediği  ‘Önerge ve Muhalefet şerhi’nde devamla şu ifadeler yer aldı:
“Sermaye Piyasası Kurulu’na bildirilmiş 2013 yılı finansal tablolarından elde ettiğimiz ve sektördeki 14 şirketi ilişkin satılan malın maliyetlerinin ciroya oranları yüzde 75’lerdeyken, Çimbeton A.Ş’de bu oran yüzde 90.5’lerdedir. (Sektör ortalamasının yaklaşık yüzde 22 üzerindedir.)
Bu vesile ile halka açık kısım vasıtasıyla Çimbeton A.Ş. hisselerini borsadan alarak ortak olan azınlıkların, potansiyel hisse başına karları, yönetim kurulunun gerek danışmanlık hizmeti alma açılımı, gerekse satılan malın maliyeti hesabında maliyetleri düşürememesinden dolayı, düşük gerçekleşmiştir. Çimbeton A.Ş hisselerini borsadan alarak ortak olan azınlıklara karşı sorumlu davranılmadığı gerekçesi ile Yönetim Kurulu’nu ibra etmemekteyim.     Bendeniz Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Genel sekreteri Hasan Erkan Saraçoğlu, SMM ve Danışmanlık giderlerinin yarattığı ekstra maliyet ile hisse başına karın azalmasından dolayı Çimbeton Yönetim Kurulu’nu ibra etmiyorum.”

YATIRIMCILAR DA GENEL KURULLARA KATILDI

Çimbeton ve Çimentaş genel kuruluna katılarak tüm oylamalarda ‘Ret’ oyu  kullanan, finansal tabloları onaylamayan ve Yönetim Kurularını ibra etmeyen, ayrıca önergelerle çeşitli taleplerini sunan yatırımcı grubun içinde İsmail Çiftaslan, Alper Akmaner, Cem Kepenç ve Hasan Erkan Saraçoğlu yer aldı. 2013 Aralık ayında Çimbeton ve Çimentaş’a yönelttiği 3 kritik soruyla birlikte gündeme getirdiği “Çimbeton ve Çimentaş arasında örtülü kazanç transferi söz konusu olabilir mi?” iddiası Borsagundem.com’da haber olarak yayınlanan İsmail Çiftaslan, Çimbeton, 2014 Genel Kurul tutanaklarına geçen konuşmasında, çarpıcı iddiayı tekrar gündeme getirerek, “2013 yılı Ocak ayında SPK’ya yapmış olduğum, “SPK md 21 kapsamında örtülü kazanç transferi şüphesiyle inceleme talebim”e ilgili kurum henüz olumlu veya olumsuz yanıt vermemiştir. Konunun takipçisiyim” dedi. Çiftaslan konuşmasında karlılıktan piyasa değerine, satıştan özsermaye erimesini kadar çeşitli başlıklar altında Şirket’i ve yönetimini sert bir şekilde eleştirdi.

İsmail Çiftaslan, Çimentaş Genel Kurul tutanaklarına geçen konuşmasında ise, “Çimentaş yurtdışındaki ana ortak Cementir Holding’e danışmanlık gideri, marka kullanımı adı altında 2013 yılında toplam kaç para ödemiştir? Çimentaş en son ortaklarına ne zaman temettü ödemiştir? Çimentaş borsadan çıkmayı düşünüyor mu?” sorularını ‘ibra etmiyorum’ dediği Şirket yönetimine yöneltti.
 




Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 4.037,50
En Yüksek: 4.160,00
En Düşük: 3.987,50
Değişim 1,25 %
FK: 86,84
PD / DD: 19,23
İşlem Hacmi 202.240.820
Toplam Adet: 49.640
Ağırlıklı Ort.: 4.073,37
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Arif Ünver17 Nisan 2014 11:23

    neden bu isimli okurumuz, SPYD şirketlerin genel kurullarına kafasına göre gitmiyor, yatırımcılardan gelen talep doğrultusunda gidiyor,ilgili firmaların hisselerini alan yatırımcılar istedi beraber gidildi,konu bu kadar basit ve net ,umarım anlaşılmıştır.

  • bandırmalı17 Nisan 2014 00:05

    Sıraaaaaaaaaaaaaaaaaaa kartondaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa konyadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  • Neden bu?16 Nisan 2014 21:52

    Bir sürü bilanço makyajı yapan kurum arasından bunun seçilmesinin nedeni nedir?

  • ali veli16 Nisan 2014 15:17

    SPYD Genel Sekreteri Saraçoğlu’nu ayakta alkışlıyoruz. Halkı zarara uğratanlara hayır diyoruz...

  • YORUMCU16 Nisan 2014 14:19

    küçük yatırımcılar adına olumlu bir gelişme...

  • Klgyozede 16 Nisan 2014 13:07

    daha beterini klgyo da yapın lütfen