E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisPetrol Ofisi'ne kim talip?---

Petrol Ofisi'ne kim talip?

Petrol Ofisi'ne kim talip?
13 Şubat 2016 - 09:18 borsagundem.com

Türkiye’de akaryakıt sektörüne 2006 yılında adım atan ve Petrol Ofisi’ni toplam 3 milyar dolara alan Avusturyalı OMV 10 yıl sonra dağıtımdan çıkıyor

Piyasaya ilk olarak 2006 yılında Petrol Ofisi’nin (PO) yüzde 34’ünü 1 milyar dolara satın alarak giren ve daha sonraki satın almalarla şirketin tamamına 3 milyar dolara yakın para ödeyen Avusturyalı OMV, PO’ya ‘satılık’ tabelasını astı. Birkaç yıldır finansal olarak zor bir dönem geçiren ve Türkiye’de de kârların baskılanmasından yakınan OMV, dün resmi açıklama ile Petrol Ofisi’nin tamamını satışa çıkardığını duyurdu.

Habertürk'ün haberine göre, aslında bir süredir OMV’nin PO’yu satmayı planladığı konuşuluyordu. Bu nedenle de dünkü resmi açıklamayla birlikte kulislerde şirketin olası taliplerinin isimleri de dolaşır oldu. Habertürk’ün edindiği bilgilere göre, OMV’nin Viyana’daki merkezinde ise iki şirketin ismi yüksek sesle konuşulmaya başlandı bile. Bu isimlerden biri Koç Holding’in de ortaklığı bulunan sektörün önemli oyuncularından olan OPET. Diğerinin ise akaryakıt dağıtım işinde etkin bir şekilde var olmak isteyen Azeri Socar olduğu belirtiliyor.

Habertürk’ün kulislerde konuşulanları sorduğu Socar Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, “Bu konuya şu an olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermek istemiyorum. OMV’den açıklama bugün yapıldı. Henüz çok erken. Birkaç gün içinde tavrımız belli olur” yanıtını verdi. OMV’nin PO’yu satma nedeninin ise şirketin içinde bulunduğu finansal sorunlar olduğu belirtiliyor. Şirketin geçmişteki yanlış yatırımlarına dikkat çeken analistler, “OMV rafinericilik ve dağıtım faaliyetlerinden çıktı. Özellikle Kuzey Denizi’nde çok pahalı petrol sahalarını topladı. Hatta geçen yıl Almanya’da rafineri satıp onun parasıyla Norveç’ten petrol sahası aldı. Son dönemde ise petrol üretimi işi aşırı değer kaybedip, rafineri işi para kazanmaya başladı. Bu tarz yanlış hamleler şirketi zor duruma soktu” yorumunda bulundular.

KOÇ'UN ZİYARETİNDE PO KONUŞULDU MU?

OMV’nin Viyana’daki merkezinde konuşulan bir başka iddia da geçtiğimiz günlerde kalp krizinden vefat eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un Ankara ziyaretinde Petrol Ofisi’yle ilgili temaslarda bulunduğu yönünde.

'BİRÇOK ŞİRKET PO'YU ALMAK İSTEYECEK'

OMV’nin Viyana’daki yetkilisi, AA’ya yaptığı açıklamada düşen petrol fiyatlarının tüm petrol ve doğalgaz şirketleri kadar şirketlerini de etkilediğini söyledi. Yatırımlara öncelik verilerek nakit oluşturmaya odaklandıklarını ifade eden yetkili, OMV’nin stratejik önceliklerini de değiştirdiğini kaydetti. Petrol Ofisi’nin Türkiye’de yakıt dağıtımında çok önemli olduğuna işaret eden yetkili, cazip bir şirket olduğu için stratejik adım atmak isteyen birçok şirketin Petrol Ofisi’ni satın almak isteyeceklerini düşündüklerini vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih14 Şubat 2016 23:30

    Bence SANKO almalı, petrokimya tesisi kuruyor,yakıtı ve yağı orda satar geri kalanı tekstilde kullanır,ytd.

  • Mal eski13 Şubat 2016 22:28

    Sahibine DOĞAN Holdinge döner..

  • flamenco7213 Şubat 2016 15:15

    Socar gurubu alırsa; dikey yapılanma çerçevesinde STAR rafineri cirosuna ve karına katkısı olacaktır..PETKİM'in Star'a ortaklığı gerçekleştiği durumlarda PETKİM'e dolaylı faydası olacaktır kanımca...PO'yu bünyesine almış bir SOCAR TÜRKİYE ENERJİ AŞ'nin halka arz performansının parametreleri de farklılaşır doğal olarak..kanımca tabii:)

  • JESS 13 Şubat 2016 14:09

    Demirören in işine çok yarar , bence parası varsa almalı.

  • Miharbi13 Şubat 2016 10:51

    Dünkü yorumumda'Haydi Petkim bu sana yakışır'' demiştim. Bu satınalma o gurup tarafından gerçekleştirilir inşaallah.