E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMurat Tacir neden borsa payı topluyor?---

Murat Tacir neden borsa payı topluyor?

Murat Tacir neden borsa payı topluyor?
10 Kasım 2014 - 06:31 borsagundem.com

Aracı kurum pazarı hareketlendi. Sektörün eskileri, patronları kurumlarını satmamaları için örgütlerken, Tacir satılık bütün borsa paylarını alıyor

BORSAGUNDEM.COM/KULİS HABER

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) sermaye kriterlerini yeniden belirlemesinin ardından fiyatları düşmeye başlayan aracı kurum pazarında ilginç gelişmeler yaşanıyor. Sektörde sermaye yeterliliğini sağlayamayan aracı kurumların bir bölümü konsolidasyona gitmek yerine lisanslarını 2 yıl boyunca dondurma kararı alırken, bazıları borsa paylarını satışa çıkardı.
Faaliyetlerini donduran ya da durdurma noktasına gelen aracı kurumların lisans bedellerinin 500 bin dolara kadar düşmesi üzerine sektörün gediklileri, kurumların el değiştirmemesi için patronları örgütlemeye başladı. Bazı isimler ise satışa çıkan bütün kurumların borsa paylarına talip oluyor.
 
MURAT TACİR TOPLUYOR, ADNAN BAHAR ÖRGÜTLÜYOR

Sermaye piyasalarında 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Bahar Menkul Değerler’in sahibi Adnan Bahar ile Sardis Menkul Değerler’in sahibi Haydar Acun’un kurumların el değiştirmemesi için kulis çalışması yaptığı öğrenildi. Öte yandan sektörün diğer önemli ismi Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve Tacirler Menkul Değerler’in sahibi Murat Tacir’in ise satılık kurumların sadece Borsa İstanbul payını satın almaya başladığı belirtiliyor. Borsagundem,com’a gelen bilgilere göre İngiliz Hub Capital’e satılmak üzere olan Endeks Menkul ve Sayılgan Menkul’ün borsa payını Murat Tacir satın aldı. SPK’nın onaylaması halinde Endeks Menkul’ün sadece lisansı Hub Capital’e satılacak. Borsa payını devretme kararı alan Sayılgan’ın da aynı şekilde satış sürecine girmesi halinde sadece aracı kurum lisansını devredeceği belirtiliyor.   
 
BORSA YÖNETİM KURULU ÜYESİ’NİN BİR BİLDİĞİ Mİ VAR?


Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Murat Tacir’in aracı kurumların sadece borsa paylarını almaya başlaması “Acaba bir bildiği mi var?” şeklinde soruların gündeme gelmesine neden olurken, Adnan Bahar’ın özellikle sektörün eski isimlerini örgütleyerek kurumlarını satmamaları ve lisansları yasal süre sonuna kadar dondurmaları konusunda telkinde bulunduğu dile getiriliyor.  

HALKA ARZ EDİLİRSE ARACI KURUMLAR PAY ALACAK

A.Ş.’ye dönüştürülerek halka arz süreci başlatılan Borsa İstanbul’dan yüzde 4 hisse alacak olan 101 kurum eşit paya sahip olacak. Yani halka arzda belirlenecek değer 101 eşit paya bölünecek ve kurum ortaklarına dağıtılacak.
Bu arada, SPK 2013 yılında yaptığı bir düzenlemeyle aracı kurum sermayeleri için yeni kriterler belirlemişti. Buna göre; dar yetkili aracı kurumların 2 milyon lira, kısmi yetkili aracı kurumların 10 milyon lira ve geniş yetkili aracı kurumların da 25 milyon lira asgari özsermayeye sahip olması gerekiyor.

ADNAN BAHAR’DAN AÇIKLAMA

Haberimizde yer alan kurumların el değiştirmemesi için kulis yaptığı öne sürülen isimler arasında adı geçen Bahar Menkul Değerler’in sahibi Adnan Bahar’dan açıklama geldi. Bahar’ın açıklaması şöyle:
"10 Kasım 2014 tarihli Borsa Gündem isimli internet sitesinde, ismimden bahisle Aracı Kurumları örgütlüyor ifadesine karşı olduğumu ve böyle bir çalışma içinde bulunmadığımı beyan ederim. Saygılarımla."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • lanetli piyasa10 Kasım 2014 15:56

    döviz büfelerinin bile 500 bin dolar ettiği yerde aracı kurum lisanslarının bu fiatlarda olaması çok saçma..

  • Elde kaldı10 Kasım 2014 12:14

    1 milyona satmadılar 400 bine satılık var

  • FİYAT ...10 Kasım 2014 11:11

    HERHALDE BİR ARACI KURUMUN PAYI 500,000 USD . CİVARIDIR , BUNDAN UCUZ VEREN ZARAR EDER DÜŞÜNCESİNDEYİM ..

  • onur10 Kasım 2014 07:07

    Bist.as olursa payim fazla olsun diye aliyor ama..strateji yanlis murat efendi.bu isin sonu gs firex isine benzer elinde patlarrr