E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMerkez Bankası'nda istifalar mı var?---

Merkez Bankası'nda istifalar mı var?

Merkez Bankası'nda istifalar mı var?
17 Nisan 2014 - 14:19 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın genel kurulu bugün yapılıyor. Kulislerde istifa söylentileri konuşuluyor

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 19 Nisan 2011 yılında başladığı bu görevini yasa gereği 5 yıl boyunca yani Nisan 2016'ya kadar sürdürebiliyor. Hürriyet'in haberine göre, Merkez Bankası Kanunu'nun 27.maddesi gereği, başkan ticaretle uğraşamıyor, banka veya şirket hissedarı olamıyor. Bakanlar Kurulu kararıyla başkanlık görevine atanan kişi, bu maddeye aykırı bir durumu ortaya çıkmaz veya görevlerinin devamlı surette ifasını imkansız kılacak durum yaşanmaz ise 5 yıl boyunca hiçbir şekilde görevden alınamıyor. Bunun tek istisnası ise başkanın kendi isteğiyle istifa etmesi oluyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, döneminde Erdoğan hükümeti tarafından başkanlık görevine getirilmek istenen Başçı, Sezer'in kendisine onay vermemesi nedeniyle Başkan olamamış, Sezer'in görev süresinin bitmesinin ardından; Gül'ün onayı ile Başkanlık koltuğuna oturabilmişti. Ancak son dönemde Başbakan Erdoğan'ın bankanın faiz kararlarına ilişkin eleştirilerde bulunması, Başçı'nın istifaya zorlanabileceği söylentilerini gündeme taşımıştı.

İKİ BAŞKAN YARDIMCISI İSTİFAYA MI ZORLANIYOR?

Bankacılık kulislerinde dillendirilen bir diğer söylenti ise 17 Aralık'ta başlatılan Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu sonrası kamu kurum ve kuruluşlarında yaşanan 'paralel bürokrat' avı nedeniyle, Merkez Bankası'nda da iki başkan yardımcısının görevden alınacağı oldu. Ancak yine Merkez Bankası Kanunu gereği başkan yardımcıları da başkanın önerisi üzerine 5 yıllığına atanıyorlar ve tıpkı başkan gibi 5 yıl boyunca bu görevden alınamıyorlar.

Ancak bugün yapılacak Merkez Bankası Genel Kurulu'ndan önce başkan yardımcılarından iki ismin istifaya zorlanacağı; bunun ardından da bugün bunların yerine atama yapılacağı söylentiler arasında dikkat çekiyor.

Merkez Bankası Genel Kurulu'nun yetkileri arasında Başkan ya da yardımcılarını görevden alma bulunmuyor.
Banka Kanunu'nun 15.maddesi Genel Kurul'un görev ve yetkilerini şöyle düzenliyor:

1. Banka Meclisi tarafından verilen yıllık rapor ile Denetleme Kurulu raporunun tetkiki; 2. Bankanın bilanço, kar ve zarar hesabının tetkiki ile karara bağlanması; 3. Banka Meclisi üyelerinin ve Denetleme Kurulunun ibrası; 4. Sermayenin artırılması; 5. Esas Mukavelede değişiklik yapılması; 6. Bankanın tasfiyesi hakkında karar verilmesi.

Tüm bu söylentiler gölgesinde gerçekleşecek Genel Kurulda Başkan Başçı'nın, konuşmasında vereceği mesajlar büyük önem taşıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTAL32317 Nisan 2014 15:57

    DİK DURUN LENNN.......BU NE BEE.KİMİN HÜKÜMDARLIĞIDIRKİ BU İSTİFAYA ZORLUYOR YADA ZORLUYORLAR....ANLATIN DA BU MİLLET BİLSİN KİMLERKİMLERİ İSTİFAYA ZORLUYOR......