E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMehmet Kutman'ın hedefi büyük---

Mehmet Kutman'ın hedefi büyük

Mehmet Kutman'ın hedefi büyük
23 Mart 2015 - 14:40 borsagundem.com

Global Yatırım Holding'in patronu Mehmet Kutman, geleceğe ilişkin açıklamalarda bulundu

​Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, yatırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Enerji ve liman sektöründe yatırımlarına devam edeceklerini açıklayan Kutman, dolar kuru için de yıl sonu tahmininde bulundu.

Habertürk Gazetesi yazarı Özlem Dalga konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Yönetim Katı’nda konuğumdu. Kutman, Türkiye için zor başlayan 2015 yılının kendi şirketleri için iyi başladığını söylüyor. Global Yatırım Holding 2015 yılına büyüme ile başladı.

Kutman, “Büyüme holdinge enerjide sıkılaştırılmış gazdan ve limanlardan gelecek” diyor. Kutman’dan duyduğuma göre, linyit santral projelerini ise iptal etmişler. Nedeni de Global Yatırım Holding’i aşması ve ayaklarını yorgana göre uzatmak istemeleriymiş. Kutman’ın Türkiye 2015 büyüme öngörüsü “% 3.5 - 4 iyidir” şeklindeydi. Büyümede yeni normlar aranırken, IMF 2015 için gelişmekte olan ülkelerde büyüme öngörüsünü % 4.3’e indirmişken, bu oranı yakarlarsak büyümede başarılı oluruz.

‘Dolar rallisinde zirveye gelindi mi?’ sorusuna farklı yorumlar alsak da kısa vadede Euro dolar paritesi 1.09’lara gitse dahi 1’e 1 dengelenir yorumlarının geldiği günde adeta Euro dolar totosunun oynandığı haftada “Güçlü dolar herkes için iyi” sesleri yükselirken Kutman’a yıl sonu dolar - TL beklentisini sordum. “Değerli TL Türkiye için iyi değil” diyen Kutman’ın yıl sonu ortalama dolar - TL için tahmini 2.60.

Kutman’ın enerji tarafında, sıkılaştırılmış doğalgaz ve limandan büyüyeceklerini söylemesi önemli. Zayıf gelen sanayi üretim verisine rağmen 2015 Ocak ayı itibarıyla rakamlarda en iyimser kalemin enerji olduğunun altını çizmek lazım. Reel sektörde ve sanayide zayıflamaya rağmen enerji bacağı daha iyimser. Bu yüzden Global Yatırım Holding ile ilgili son gelen raporlarda “Ağırlığı artır” tavsiyesini görüyoruz.

Türkiye’nin etrafında trilyon metreküp doğalgaz bulunuyor. Bu doğalgaz bolluğunda aynı Ankara Belediyesi’nin önderliğinde olduğu gibi tüm toplu taşıma araçlarının doğalgaza geçmesinde fayda var. Enerji Bakanlığı hesaplamalarına göre ithal edilen petrolün yarısı binek araçlara gidiyor. Kutman’ın hesaplamalarına göre toplu taşıma araçlarını doğalgaza dönüştürürsek olumlu çevre etkisinin yanı sıra Türkiye’nin cari açığı 4.9 milyar dolar düşermiş. Anladığım kadarı ile Kutman enerji şirketleri Naturelgazı bölgesel şirket yapmakta kararlı.

ÇALIŞMAK HAYALİYDİ ŞİMDİ ORTAK OLACAK 

Mehmet Kutman iş hayatına 1975’te Karaköy’de başlamış. Şimdi işe başladığı binanın sahibi olsa da 40 yılda değişmeyen bir gerçek var ki oda Türk insanının hâlâ Karaköy’de deniz kıyısına ulaşım imkânı yok. Ama GalataPort kısmet olmasa da Mehmet Kutman Kuşadası Limanı ile işe başlayan Global Port’u dünyada en büyük kruvaziyer liman konsolide eden şirket haline getirmiş.

Kutman, “Dünyada 220 kruvaziyer liman var halihazırda, 8’ine sahibiz. Yıl sonu da 20’sine sahip olmak hedefimiz” diyor. 8 Mayıs’ta Global Port’un halka arzı tamamlanır diyen Kutman, hedeflerinin yüzde 40 yurtiçi gelir, yüzde 60 yurtdışı gelir olduğunu söylüyor.

Kutman, holding tarafında dünyanın en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs ile ortaklık yapmak üzere sürecin devam ettiğini belirterek, “Anlaşma tamamlanırsa çalışmayı hayal ettiğim şirket ile ortak olmak kısmet olacak” diyor. ‘Az Global’deki hisse satışı ardından Eczacıbaşı Menkul Değerleri satın almalarının ardından alımların devamı gelir mi?’ soruma şöyle cevap veriyor: “Fiyat mantıklı olursa ilgileniriz.” Kutman aynı eski BİST Başkanı İbrahim Turhan’ın “Sektörde konsolidasyon bekliyorum” açıklamasını hatırlatırcasına “Menkul Değerler konusunda sektörde bir boşluk vardı. Bu boşluk konsolidasyonla dolar. Çünkü sektör büyüyecek. Özetle menkul değerlerdeki arkadaşlarımız kurucu ortaklarımızdan Erol Bey önderliğinde konsolidasyon hareketi başlattılar” diyor. Kutman’a göre sermaye piyasalarındaki şirketleri hareketli günler bekliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 12,50
En Yüksek: 12,80
En Düşük: 12,38
Değişim -0,79 %
FK: 5,64
PD / DD: 1,77
İşlem Hacmi 136.764.361
Toplam Adet: 10.824.452
Ağırlıklı Ort.: 12,65
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekci05 Nisan 2015 05:01

    global den pegyo dan bedelli yapa yapa milletin ılıgını somurdun. hala neyın pesındesın

  • PEGYOZEDE23 Mart 2015 16:29

    mehmet bey pegyo yatırmcısını bitirdiniz. şimdi borsa kotundan çıkmak istiyormuşsunuz. ALLAH a havale ediyorum sizi