E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMatruşka gibi yeniden değerleme fonu---

Matruşka gibi yeniden değerleme fonu

Matruşka gibi yeniden değerleme fonu
17 Şubat 2016 - 07:04 borsagundem.com

Yeniden değerledikçe fiyatı artan geliştirme giderleri sermayeye eklenerek BİMEKS halka arz ediliyor. Hisseler 4 ayda yüzde 50 değer kaybediyor

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki akademik unvanı nedeniyle Sermaye Piyasalarında 'Vedat Hoca' olarak anılan Prof. Dr. Vedat Akgiray, 13 Mart 2009’da SPK Başkanlığı’na atanıyor. 4 Mart 2009’da yani atanmadan bir hafta önce BİMEKS’teki hisselerini kardeşi Mehmet Murat Akgiray’a devrediyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı olduktan sonra halka arz seferberliği başlatan Prof. Dr. Vedat Akgiray, ailesinin şirketi BİMEKS'i de seferberliği dahil ediyor.

DEFTER DEĞERİ 60 KURUŞ, HALKA ARZ FİYATI 4.5 LİRA

Defter değeri 60 kuruş olan hisseler 4.5 liradan halka arz ediliyor. Satılan hisseler halka açıldığı günden itibaren düşüşe geçiyor ve sürekli değer kaybediyor. İzahnamede, “30 gün boyunca fiyat istikrarı sağlanacak” diye yazsa bile hisseler bir daha hiçbir zaman halka arz fiyatını görmüyor. Yatırımcıların izahnamedeki fiyat istikrarı beklentisi borsada karşılığını bulmuyor.

YAZILIMI GAYRİMENKUL DEĞERLEME ŞİRKETİ DEĞERLİYOR

BİMEKS için kritik rakamın 25.256.402 lira olduğunu yazmıştık. 2008 yılında yazılım ve stok programı için yaklaşık 19 milyon lira değer biçiliyor. 2010 yılında bu yazılım yeniden değerleniyor ve bu sefer yazılımlar 44 milyon lira olarak değerleniyor.
7. dipnotta bu değerle ilgili şu ayrıntılara yer veriliyor: "BİMEKS mağazalarında modern mağazacılık yöntemlerini daha iyi uygulayabilmek, çalışan personelin franchise ve internetten satış bilincini arttırmak ve bu satışların güvenliğini oluşturmak suretiyle Grup’a ilave ekonomik faydalar sağlanacak.”
Bu varlık; altyapı yazılım, stok takip programı gibi yazılımlardan oluşuyor. Bu varlığı ise Beta Gayrimenkul Değerleme şirketi değerliyor. Adı üzerinde, gayrimenkul değerleme şirketi. 
Ayrıca Beta Gayrimenkul’ün kadrosunda bir programı değerleyecek uzman var mı?  Beta Gayrimenkul’ün hazırladığı basit bir internet sitesi üzerinden verilen bilgilere göre şirket yöneticilerinden Fatih Dinçel, ODTÜ İnşaat Mühendisliği’ni bitirmiş. Fahrettin Maraş, Anadolu Üniversitesi İş İdaresi mezunu. İsmet Dinçel İTÜ Mimarlık’tan. Hayrettin Şallı ise Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. İşte 44 milyon liralık maddi olmayan duran varlığı değerleyen ekip. 30.09.2010 tarihinde ise maddi olmayan duran varlıkların değeri 48 milyon 538 bin 404 liraya yükseliyor. Sürekli artıyor.

ORTAKLARIN CEBİNE 22.5 MİLYON LİRA GİRİYOR

İşte 25.256.402 lira aradaki değerleme farkı. İki değerleme arasındaki fark ise 21 milyon liralık sermayeye ekleniyor ve sermaye 46 milyon liraya yükseltiliyor. Sonra da sermaye 60 milyona yükseltilerek artırılan 14 milyon liralık kısım 4.5 liradan borsada satılıyor. Bu arada ortaklar da 4 milyon adet satış gerçekleştiriyor, ayrıca 1 milyon liralık ek satış hakkı kullanılıyor. Halka arzdan 85 milyon lira gelir elde ediliyor. Bunun 22.5 milyon liralık kısmı ise patronların cebine giriyor.

YÜKSEKTEN SATILAN HİSSELER DÜŞÜK FİYATTAN TOPLANIYOR

2011 yılı Nisan ayında yaklaşık 270 milyon lira piyasa değeriyle halka arz yapılıyor 4 ay sonra şirketin piyasa değeri 150 milyon lira seviyesine kadar geriliyor.
Hisselerin halka arzından sonra yine Akgiray Ailesi’nin şirketi olan SPV Bilişim ve Dış Ticaret Anonim Şirketi devreye giriyor ve yüksek fiyattan satılan hisseler borsada düşük fiyattan toplanıyor.
4.5 liradan satılan hisseler ortalama 2.92 liradan alınıyor, 4 milyon 100 bin adet hisse geri alımı yapıldıktan sonra Şirket 30 milyon bedelli 30 milyon da bedelsiz olmak üzere sermayesini 60 milyon liradan 120 milyon liraya çıkarma kararı alıyor. Sermaye artırım kararı şirketin halka arzından tam bir yıl sonraya denk geliyor.
Sermaye artırım işlemleri tamamlandıktan ve tescil edildikten sonra Akgirayların şirketi SPV Bilişim tam 20 milyon adet hisseyi borsada işlem görecek tipe çevirmek için MKK kayıtlarına geçiriyor.
Halka arzda 14 milyon adet hisse 4.50 liradan satılıyor, birkaç ay içerisinde hisseler yarı yarıya değer kaybediyor, ardından şirket ve ortaklar yukarıdan sattıkları hisseleri piyasadan topluyor, 14 ay sonra da SPV Bilişim tek kalemde yaklaşık 20 milyon adet hisseyi MKK kayıtlarına geçirerek satışa hazır hale getiriyor. Halka arzda satılan hisselerden fazla bir rakam. Aralık 2012 tarihinde de Hollandalı ortak RP Explorer Netherlands B.V. elinde kalan 13 milyon 570 bin adet hisseyi satmak için MKK’ya kaydettiriyor. Bugün gelinen noktada ise hisselerin değeri 1.62 lira (yüzde 100 sermaye artırımı sonrası oluşan rakam). Piyasa değeri ise 194 milyon lira. Halka arzın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen şirketin değeri arz fiyatının yüzde 28 oranında altında.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakan GENC29 Kasım 2016 18:11

    Murat Akgiray denilen ahlak yoksunu hırsız, bunların pisliklerini yazdığınız için twitter hesabından sizi FETÖ'nün sopası olmakla suçluyor. Tazminat davası açmanızı öneririm. Çünkü kendilerini milleti hep böyle tehdit ettiler.

  • hisar 28 Kasım 2016 23:39

    borsanin silahsiz soygunculari bimeks 1.80 den parasutsuz dustu 0.90

  • fatih17 Şubat 2016 18:58

    Halkı bilinçlendiren bu konuları ele aldığınız için Borsa Gündeme teşekkür ederim.

  • fatih17 Şubat 2016 18:58

    Halkı bilinçlendiren bu konuları ele aldığınız için Borsa Gündeme teşekkür ederim.

  • !17 Şubat 2016 12:50

    borsa da kumar tabirinin nedenini anlıyormusnuz.sebebi ortaya çıkıyor.daha neler çıkacak bakalım

  • emekli17 Şubat 2016 10:58

    sermaye piyasaları hiçbir dönemde o kadar kokuşmamıştı. kediye ciğer teslim edildi.

  • emekli17 Şubat 2016 10:32

    durmak yok uzun yola devam

  • ekonomist117 Şubat 2016 10:25

    orhan bey borsa gunden gıbı bır sıte kurdunuz için sıze ne kadar tşkr etsek azdır bız kücuk yatırımcılar bazı sitelerden anlık veri seyredırduk şimdı ise 15dk gecıkmelı garıbanın elınenden bunu bıle aldı buyuk ac gozlu yatrımcılar kayeler burda kazanmısın onlar yesin tşkr

  • Şevket17 Şubat 2016 10:17

    ARENA-BİMEKS-VEDAT AKGİRAY SPK BAŞKANLIĞI ilişkileri incelenmeli. özellikle ARENA bilgisayarın Redingtona satışındaki kirli ilişkiler ortaya dökülmeli ve suça karışanlar cezalandırılmalıdır.

  • şahin k.17 Şubat 2016 09:25

    Halka arz öncesi iskontolu olarak kim ne kadar senet almış. Bunu araştırsınlar birde.

  • tarum17 Şubat 2016 09:09

    Bu arada şirketin hisselerimizin değeri gerçek değerini yansıtmıyor diyerek başlattığı bir geri alım programı var. bu geri alım süresinde spv dış ticaret satıyor bimeks hisse alıyor. Yatırımcı bir kez daha kandırılıyor. Bununla ilgili olarak spk hiç bir şey yapmıyor. O dönemdeki kayıtlar incelenirse küçük ortaklardan toplanılan paraların geri alım programı bahanesiyle akgiray ailesinin şirketi spv'den BMEKS hissesi alınarak şirketin bir kez daha mağdur edildiği görülür.