E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKredileri transfer trafiği nasıl işledi---

Kredileri transfer trafiği nasıl işledi

Kredileri transfer trafiği nasıl işledi
23 Ekim 2014 - 06:31 borsagundem.com

Borsa Gündem’in açtığı ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılığı’ dosyası gündeme bomba gibi düştü…

BORSAGUNDEM.COM ARAŞTIRMA SERVİSİ - ÖZEL DOSYA 2

Kamu bankalarında yaklaşık 600 milyon liralık batık kredi portföyü oluşturan Kırcı Grup ve Genpower dosyası büyük yankı buldu. Halka açılma süreci Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) engeline takılan Genpower ve Kırcı Grup kamu ağırlıkta olmak üzere banka ve leasing şirketlerinden kredi ve kiralama sözleşmesiyle 1 milyar lirayı buharlaştırıyor. 
Leasing şirketlerinin icra ve haciz işlemleri başarısız kalınca gerçekler ortaya çıkıyor ve satılmış gibi görünen jeneratörlerin ortada olmadığı anlaşılıyor. Bunun üzerine başlatılan soruşturma genişletiliyor. Genpower Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Uslu ve Kırcı Jeneratör’ün sahipleri Kirkor Mert İsrailyan, Yılmaz Ergün Dursun ile ticaret sicilinde şirketin sahibi olarak görünen Kenan Onak hakkında nitelikli dolandırıcılık ve resmi evrakta sahtecilik suçlamasıyla soruşturma başlatılıyor. Bu isimler hakkında yurt dışına çıkma yasağı getiriliyor. Savcılık hasar tespiti için öncelikle bankalar, finans kurumları, BDDK, TMSF ve Merkez Bankası başta olmak üzere tüm kurumlardan Kırcı Grup ve Genpower ile ilgili hesap hareketleri ve finansal bilgileri talep ediyor.
16 banka 9 leasing şirketinden gelen bilgilere göre, Kırcı Grup 2013 yılında yaklaşık 172 milyon lira banka kredisi kullanmış. Satıcı firmanın Genpower Grubu olduğu finansal kiralama işlemlerinin toplamı ise yaklaşık 161 milyon dolar (Yaklaşık 360 milyon lira) tutarında.  Ayrıca Genpower’ın 8.5 milyon lira banka kredisi bulunuyor.



Kırcı Grubu’nun 2013 yılı mevduat hareketleri incelendiğinde 2013 yılının ikinci yarısında hızlı bir bakiye artışı gözlemlenirken, 25.11.2013 tarihinden itibaren mevduatta hızlı bir düşüş yaşanıyor. 25.11.2013 itibarıyla grubun yaklaşık 90 milyon lira mevduat bakiyesi bulunduğu, bu tutarın yaklaşık 80 milyon liralık kısmının ise 2013 yılının Kasım ve Aralık aylarında finansal kiralama ve bankaların alacaklarına karşılık olarak hesaplarda mahsup edildiği tespit ediliyor.
Aşağıdaki grafikte Kırcı Grubu’nun finansal kiralama şirketlerinden kullandığı ve Genpower Grubu’nun satıcı firma olduğu kredilerin toplamı 161 milyon dolar ile Genpower Grubu’nun bankalardan kullanmış olduğu kredilerin gelişimini gösteriyor.


Grafikten de görüleceği üzere kredilerle mevduat arasında çok büyük fark mevcut. Bir başka deyişle; Kırcı’nın kullandığı leasing kredileri sonucunda mevduatında artış olması gereken Genpower’ın söz konusu tutarları aynı gün veya birkaç gün içinde başka yerlere transfer ettiği anlaşılıyor.
Aşağıdaki tabloda da görüleceği üzere leasing işlemlerinin hemen akabinde Genpower parayı Kırcı ve EOVİ isimli şirkete transfer ediyor.



Tabloda da görüleceği üzere, Kırcı'nın 2013 yılından satıcısı Genpower olan 161 milyon dolar tutarlı leasing kredilerden, 171 milyon lira ve 9 milyon 999 bin dolar Genpower tarafından aynı gün veya birkaç gün içerisinde tekrar Kırcı’nın hesaplarına transfer ediliyor. Genpower ayrıca söz konusu kredilerden sonra Kırcı'nın yanı sıra EOVİ Mülk. Yön. Hiz. Tic. Ltd. Şti. ( EOVİ) hesaplarına da 61 milyon lira ve 3 milyon 750 bin dolar tutarında transfer gerçekleştiriyor. EOVİ'nin banka hesaplarının incelenmesi neticesinde 2013 yılında EOVİ ile Kırcı'nın yoğun bir para hareketi içerisinde olduğu ortaya çıkıyor.
Ayrıca söz konusu firmanın yöneticisinin, Kırcı’nın operasyon yetkilisi olan Yılmaz Ergün Dursun olduğu ve aynı şahsın eşinin şirket ortağı olduğu tespit ediliyor. Genpower tarafından Kırcı ve EVOİ’ye aktarılan toplam tutar 232 milyon lira ve 13 milyon 749 bin doları buluyor.  
Sonuç olarak Genpower leasing işlemleri neticesinde kendine gelen tutarların büyük kısmını Kırcı'ya geri transfer ediyor. Kırcı'nın Genpower ile anlaşmalı olarak yaptığı fiktif leasing işlemleri vasıtasıyla kendisini fonladığı belirleniyor. 
YARIN: SAHTE ÇEK, SAHTE İMZA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • golds 26 Ekim 2014 21:58

    gerisi boş taş

  • ramazan24 Ekim 2014 00:10

    Gen yat holdingin borsa macerası bu haberden sonra bitmiştir.

  • Hilmi24 Ekim 2014 00:00

    Genpower sirketinin ortağı ÇEVİK kardeşlerdi, o dönem devletin kamu bankalarını 600 milyon TL dolandırdılar. Yazıklar olsun. BURASI MUZ CUMHURİYETİ BORSASIMI.

  • tg23 Ekim 2014 21:43

    VKGYO yu kimlerin hortumladığını da çıkartın ortaya lütfen. 8,72 den 2,72 nasıl düşer kağıt.Çoluk çocuğumun ekmeğini çaldılar.

  • KILIÇ23 Ekim 2014 21:14

    ON YILLARDIR YATIRIMCIYI SÖMÜREN PEGYO ŞİRKETİNİ DE BİR İNCELEYİPTE KUTMANIN VURGUNLARINI ORTAYA ÇIKARSANIZ SEVİNİR VE SİZE DUA EDERİZ KUTMANLAR DONUMUZA KADAR ALDI

  • M.G23 Ekim 2014 19:12

    ilgili kurumlar bank asyayı takip etmekten kamu bankalarını malisef takip edememişler anlaşılşan ve halkın parasını hiç ettirmişler yazıkki ne yazık acaba nasıl hesap verecekler

  • alper_tunga23 Ekim 2014 18:59

    ORA GYO verilen kredi dudak uçuklatacak çinsten yagmanın talanın nasıl olduğunu yazarsanız ülkeye ve halka büyük hizmet etmiş olursunuz cünki bu kurumların bağlı olduğu bakanlığın sanırım bunlardan haberi yok sizin aracılığınızla öğrenmiş olurlar

  • alper_tunga23 Ekim 2014 18:56

    sayın borsa gündem kamu bankalarından verilen bu kadar krediler kimlerin aracılığıyla nasıl verilmiş onuda ilgili mercilere sorun lütfen vatandaşa kredi verirken kırıkırk yaran kamu bankaları bu kadar krediyi teminatsız nasıl vermişler acaba şu kamu bankasından adını vermek istemiyorum ORA GAYRİMENKULE verilen batırılan krediyide araştırverin lütfen halkın malının nasıl yağmalandığını öğrensin vatandaş

  • arızalıı23 Ekim 2014 17:41

    bunlar dolandırıda borsada yardım ve yataklık edenlere ne dicezz bu şirketi borsaya kota etmeye çalışanlara dolandırıcı

  • ari23 Ekim 2014 17:24

    Kamu bankalarının içini boşaltın, halkımız dolduruyor nasılsa dimi ... Banker Kastelliye ne olduysa size de olsun...

  • METİN ÖZDERE23 Ekim 2014 15:48

    Yatırımcı olan bizlerin durumu ne olacak? Yatırım amaçlı aldığım hisseler çocuklarımın geleceği olan para battı. Bizler ne yapmalıyız.

  • tv23 Ekim 2014 15:41

    toplamda 44 şirket yarısı göz altında yarısıda kotdan atılmış işte size borsamızınhali paranızı kaptırmayın gidin ev alın araba alın arsa alın paranızı kendiniz idare edin

  • k.y 23 Ekim 2014 15:37

    bunlari gercekten ömür boyu hapse atmak gerekiyor,,,bence bu liesing bankalari da suclu,,nasil oluyorda denetimsiz bu kadar para veriyorsunuz,,hicmi kontrol mekanizmalari yok??

  • mamut cicek23 Ekim 2014 13:41

    FAVORİ DİNLENME YER.araştırın nolursunuz bitirdi bizleri

  • SAİT23 Ekim 2014 12:07

    TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN EN BÜYÜK DOLANDIRICILIĞINI GAZETELERDEN ÖNCE BORSAGÜNDEMDE OKUYORUZ. TEŞEKKÜRLER BORSAGÜNDEM.

  • recep23 Ekim 2014 10:39

    Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

  • tv23 Ekim 2014 10:31

    dosya mütiş olmasına müthişde butür işlere musade edenlerde müthiş sadece bu şirket olsa iyi borsa adeta göz altı kodtan atma çöplügüne dönmüş yazının ses getimesi için görsel medyada duyurulmasılazım çok ahkam kesen yazarlarımızvar hiç birinden ses yok neyazıkki

  • secret23 Ekim 2014 10:27

    Bu bize bankalarımızı yönetenlerin saf oğlu saf olduklarının göstergesi. Başka birşey değil...

  • Alkan TARIM23 Ekim 2014 09:24

    Arkadaşlar, müthiş bir dosya bu. Okullarda ders olarak okutulabilir, inceleme çok detaylı