Ana SayfaKulisKOTEDER: Teşvik düzenlemesi hayata geçmeli---

KOTEDER: Teşvik düzenlemesi hayata geçmeli

1 / 14
KOTEDER: Teşvik düzenlemesi hayata geçmeli
10 Kasım 2014 - 07:00 www.borsagundem.com

SERAP SÜRMELİ  - BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

“Ekonomik koşullar, faizlerin yüksekliği, tasarrufların yetersizliği, var olan birikimlerin gayrimenkul sektöründe değerlendirme alışkanlığı gibi engellerle mücadele eden sermaye piyasasını geliştirmek, her ölçekteki şirket sahibinin, yönetiminin yüzünü Borsaya çevirmek istiyorsak ve yapılan bütün düzenlemelere rağmen istediğimiz düzeye gelmiyorsa teşvik artık kaçınılmazdır…”
Böyle söylüyor Nalan Erkarakaş… 
 ‘Ülkemizde bu şekilde desteklenecek şirketler, yaratacakları değerlerle aldıkları teşviklerin karşılığını ekonomiye katma değer olarak fazlasıyla geri döndürecek potansiyele sahiptir diye düşünüyorum.”
Bu inançla da altına imzasını atıyor KOTEDER Başkanı…
Mesaj bomba gibi, adres de belli… 

Büyük Türkiye vizyonu

Borsa İstanbul’un başaktörü tartışmasız, halka açık şirketler. Bir Yeşilcam klasiği olacak belki ama yatırımcısını güldüren de ağlatan da bu ‘jön’ler. Dürüst, şeffaf, halka arzdan gelen sermayeyi yatırıma kullanan, kar eden, temettü verenler Borsanın,  piyasaların yüz akı. Ama daha önemlisi bu şirketler, yarattıkları katma değerle, 2023’ün, ‘Büyük Türkiye’ vizyonunun önemli bir parçası. Çünkü, vatandaşı tasarrufa yönelten, tasarrufu yatırıma çevirten, yatırımı büyüten, ‘dev’leştiren, marka yaratan ‘ateş’ bu. Ateşi hiç söndürmeyecek, risk fırtınasından koruyacak olanlar ise patronlar, yöneticiler.  
Peki, yatırımcıların bu kadar ‘sıcak’ baktığı halka açık şirketler ne yapar, sorumlulukları neler, sektörle ilişkileri nasıl organize edilir, denetlenir, düşünceleri, hedefleri nedir?.. Sorularının yanıtının adresi ise KOTEDER.
Biz de, SPK’nın kararları, Borsa Gündem’in gündeme taşıdığı çarpıcı detaylar, Yatırımcı Masası’na yağan mailler, yorumlar karşısında, Borsadaki şirketleri, halka arzları, “Bir bilene soralım, KOTEDER’in kapısını çalalım” dedik.  

Ya Emirgan’da ya Park’ta!

Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği yani KOTEDER Başkanı Nalan Erkarakaş’ı ya sabah 07.00’de Emirgan’da dernek Yönetim Kurulu’yla yaptıkları ‘gönüllü iş’ kahvaltısında yakalayacaksınız, ya da ‘profesyonel iş’indeki zamanından alacaksınız. Nalan Hanım, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Ciner Grubu üyesi Park Elektrik’e davet edince, soluğu, eski İstanbul’un hassasiyetini hala bağrında saklayan Üsküdar’da aldık. Boğaz’a nazır bir atmosferde, İstinye’yi göremesek de, yüreğimizde ‘hisse’derek konuştuk. Güneşli, nefis bir havada, KOTEDER şemsiyesi altında, halka açık şirketleri masaya yatırdık. 

Maharetli, samimi, neşeli
Erkarakaş, sektörün yakından tanıdığı ‘üst’ düzey bir isim. Konusunda uzman, SPK’dan bankaya, aracı kurumdan halka açık şirkete, sektörün her halkasında görev yapmış, imzasını atmış, adeta bir tecrübe dağı. Çok çalışkan, başarılı. Zaten “Yılın İş Kadını” ve “Yılın Yöneticisi” ödülleri bunun açık kanıtı. Çok faal, sivil toplum sevdalısı. Nalan Erkarakaş’ın sözlükteki karşılığı ne derseniz bizce ‘maharet’li. Yani usta ve becerikli. Bir de açık yürekli. 365 gün sonra ilk kez suskunluğunu Borsa Gündem’e bozarken, zor sorulara bir profesyonel kıvraklığıyla değil, sağlıklı bir sermaye piyasaları gönüllüsü tadıyla yanıt verdi. Ayrıca önemli bir detay, hemen ekliyorum, samimi, neşeli… 

Daha çok ‘ter’ akacak

Sermaye piyasalarında yaşanan değişim rüzgarıyla 2013 yılında  yapılan Genel Kurul’da işbaşına gelen yeni ekibin oybirliğiyle KOTEDER’in liderliğini üstlenen Erkarakaş, kritik bir işi büyük bir özveriyle sürdürüyor. Halka açık şirketlerin mücadele bayrağını taşıyor, hem de ‘gönüllü’. “Borsadaki şirketleri temsil eden hiçbir yapı yok” derken, içindeki yarayı dile getiriyor. “Sermaye Piyasaları Birliği kuruldu, mevzuat değişti gene halka açık şirket temsilcileri yok. Haydi orası biraz daha kabul edilebilir. Ama Borsa’nın Yönetim Kurulu Üyeleri arasında halka açık şirket temsilcisinin olmaması, bence kabul edilebilir bir şey değil” tepkisiyle KOTEDER’in savaşının altını çiziyor. Bir komutan edasıyla ‘taarruzun yönünü’ işaret ediyor. Daha çok ‘ter’ akacak, belli… Başkan ve ekibine meşakkatli bir görev düşüyor. 

Dobra dobra cevaplar

“Etik ilkelerinize yüzde 100 uyan şirket var mı?” diyoruz, sorudan kaçmıyor. Ya tek kişilik halka açık şirketler ne olacak? Patronlara yasayı hatırlatıyor. Borsada görmeyi arzu ettiği şirketleri soruyoruz, hemen tarif ediyor. “SPK'nın kottan çıkarken hisse fiyatı belirlenme kriterlerindeki değişiklikleri nasıl yorumluyorsunuz?” diyoruz, cevap dolu dolu. “Borsaya Kote Şirketlerde Etik Değerler” projesinin nasıl doğduğunu anlatırken, sürpizi paylaşıyor. Etik değerlerin altına dinamit koyan şirketlere bakışını, SPK’nın ceza verdiği halka açık şirketlere karşı tavrını, hiç saklamıyor. Yanıt verirken KOTEDER ilkelerini tek tek sayıyor. Ve ısrarla, “Hedefimiz halka açık tüm şirketleri derneğimizde görmek” diye konuşuyor. Ben de bu talebin altına kalın bir çizgi çekiyorum. Ne demiş büyüklerimiz, birlikten güç doğar… 
Kıssadan hisse; Nalan Erkarakaş, hisse senetleri Borsa'da işlem gören 438 şirketten 90’ının üye olduğu KOTEDER’i, bir patron içtenliğiyle, bir yönetici kalitesiyle, bir kadın titizliğiyle, finans dünyasının usta bir eli olarak yönetiyor. 
Bu yanıtı herkes okumalı
Bomba gibi bir ‘teşvik’le başladığım bu giriş notlarını bomba gibi bir mesajla kapatıyorum. Ancak içeriğini istiyorum ki, Nalan Erkarakaş’ın yanıtından okuyun. Çünkü iddia ediyorum, büyük sıkıntıların yaşandığı, yatırımcıların “Gidiyoruz kapı duvar, telefona bile bakmıyorlar” diye ağladığı bir ortamda, “Halka açık şirketlerin yatırımcıyla ilişkileri nasıl olmalı?” sorusuna karşılık KOTEDER Başkanı yetkisiyle ortaya koyduğu çözüm çok konuşulacak…
Bence o paragrafı her şirket çerçeveletip duvarına asmalı, her yatırımcı alkışlamalı…

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tv10 Kasım 2014 12:15

    hanım efendi kottan çıkarılanlar deyilde kottan atılanlar için derneginiz yatırımcıya nasıl yardımcı olabilir örnek ranlojistikte oldugugibi saygılar