E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİtibarı ve sicili bozuklar borsaya giremeyecek---

İtibarı ve sicili bozuklar borsaya giremeyecek

İtibarı ve sicili bozuklar borsaya giremeyecek
30 Ağustos 2015 - 16:40 borsagundem.com

SPK, borsaya güveni artıracak yeni bir düzenlemeye daha imza attı: İtibarı ve sicili bozuk kişiler borsaya giremeyecek

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul Borsacılık Faaliyetleri Esasları Yönetmeliği’nde önemli bir değişikliğe imza attı. 28 Ağustos 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre artık borsaya kote olacak şirketlerin yöneticilerinde yeni kriterler aranacak. Buna göre, yönetim kurulu üyeleri, şirketi temsile yetkili kişiler ve yönetimi kontrolünde bulunduran ortakların hukuki durumları başta olmak üzere, tecrübeleri mali durumu ve İTİBARLARI ile ilgili somut ölçüler getirilmek sureti ile bazı şartları taşıyıp taşımadığına bakılacak.

Yeni düzenlemeyle artık itibarı, sicili bozuk kişiler halka açık şirket sahibi olamayacak. Ayrıca mali güç ve tecrübe şartı aranacak.

ÖNCEKİ YÖNETMELİK BİR YIL ÖNCE YAYINLANMIŞTI
Öncelikle revize edilen ilgili maddenin eski hali şöyle:


19.10.2014 tarihli 29150 sayılı resmi gazete de yayınlanan Borsa İstanbul A.Ş. Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliği;

(3) Bir sermaye piyasası aracının kota alınabilmesi için yönetim kurulu tarafından belirlenen kotasyon şartları; ihraççının faaliyet süresi, finansal ve hukuki durumu, özsermayesi, halka arz edilen sermaye piyasası aracının piyasa değeri, halka açıklık oranı, ihraç tutarı ve benzeri ölçütler çerçevesinde belirlenir. Sermaye piyasası araçlarının türüne, işlem göreceği piyasaya, pazara, platforma ve sisteme, ihraççının ve ihraçtan alım yapacak yatırımcıların özelliklerine göre farklı kota alma şartları belirlenebilir. Bazı piyasa, pazar, platform ve sistemlerde sermaye piyasası araçlarının kote edilebilmesi için olumlu görüş içeren piyasa danışmanı raporu şartı aranabilir.

İTİBAR VE SİCİLE BAKILACAK
28 Ağustos 2015 tarihinde yayınlanan 29459 numaralı Resmi Gazete’de değişmiş yeni hali ise şöyle:

“(3) Bir sermaye piyasası aracının kota alınabilmesi için Yönetim Kurulu tarafından belirlenen kotasyon şartları; ihraççının faaliyet süresi, finansal ve hukuki durumu, özsermayesi, halka arz edilen sermaye piyasası aracının piyasa değeri, halka açıklık oranı, ihraç tutarı ve benzeri ölçütler çerçevesinde belirlenir. Ayrıca ihraççının yönetim kurulu üyeleri, ihraççıyı tek başına idare ve temsile yetkili yöneticileri ile yönetim kontrolünü elinde bulunduran ortaklarının hukuki durumu, tecrübesi, mali güç ve itibarı ile ilgili olarak somut ölçütler belirlenmek suretiyle kota alınabilme konusunda şartlar belirlenebilir. Sermaye piyasası araçlarının türüne, işlem göreceği piyasaya, pazara, platforma ve sisteme, ihraççının ve ihraçtan alım yapacak yatırımcıların özelliklerine göre farklı kota alma şartları belirlenebilir. Bazı piyasa, pazar, platform ve sistemlerde sermaye piyasası araçlarının kote edilebilmesi için olumlu görüş içeren piyasa danışmanı raporu şartı aranabilir.

YENİ BİR BAKIŞ AÇISI
28 Ağustos 2015 tarih ve 29459 numaralı Resmi Gazete’de yayınlanan yeni halinde ilgili maddenin eski metnine yapılan ek şöyle:


“Ayrıca ihraççının yönetim kurulu üyeleri, ihraççıyı tek başına idare ve temsile yetkili yöneticileri ile yönetim kontrolünü elinde bulunduran ortaklarının hukuki durumu, tecrübesi, mali güç ve itibarı ile ilgili olarak somut ölçütler belirlenmek suretiyle kota alınabilme konusunda şartlar belirlenebilir” şeklinde olup, yeni bir bakış açısı ortaya konuluyor.

VERİLEN MESAJ OLDUKÇA NET

İlgili düzenlemenin verdiği mesaj oldukça net; bir şirketin sermaye piyasası aracının borsada kota alınarak işlem görebilmesi için;  yönetim kurulu üyeleri, şirketi temsile yetkili kişiler ve yönetimi kontrolünde bulunduran ortakların hukuki durumları başta olmak üzere, tecrübeleri, mali durumu ve İTİBARLARI ile ilgili somut ölçüler getirilmek sureti ile bazı şartları taşıyıp taşımadığına bakılacak.

BORSANIN İTİBARI İÇİN ÖNEMLİ

Düzenleme piyasada şöyle yorumlandı: “Borsalar birer itibar ve güven müesseseleridir. Bu itibarda, ilgili borsalarda işlem gören menkul kıymetlerin ihraççısı olan firmaların itibarlarının toplamıdır. Dolayısıyla yapılan yeni düzenlemenin önemli bir adım olduğu ve itibarı pozitif yönde etkileyeceği açıktır.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (34)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • omerta01 Eylül 2015 01:21

    hahahahaaaaa..Bist ve itibar demek yahu yatırımcı kalmamış zaten bu borsada el konulan şirketler neredeyse kendi arasında borsa kuracak

  • Reality01 Eylül 2015 01:10

    Kervn şirket birleştirmeye başlayan bütün borsa icratlarına danışmanlık yapan ve operasyonda bütün işlerini yürüten danışmanlık ve aracı kurum hangisiydi? Bu devleti yönetenler, bu danışmanlık ve aracı kurumun danışmanlığı ve işlerini yürüttüğü bütün şirketlere bir baksın bakalım neler olmuş? Hepsi kaçlardan borsaya girmiş sonra kaçı batmış ve kalanlar ise şimdi kaçlardan işlem görüyor, kaçında şirket birlrştirmelerle Varlıkları eritilmiş! Ve niye hepsinde Yatırımcılar büyük zarar görmüş? Hersey bu kadar açıkken ve bukadar uç noktada iken bu kadar marifetli işlemler siyasi koruma ve destek olmadan mümkün mü?

  • Lawyer01 Eylül 2015 00:53

    Kervn da spk yı pasifize etmek ve yatırımcıyı pes ettirmek için tam 4 ayrı dava açmışlar! Adamlar şirket birleştirerek zaten yatırımcının elindeki malın değerini fena götürdüler! Şimdide çağrıda yapmayız ve yatırımcının elinde kalanıda götüreceğiz hisseyi en dibe basarak yatırımcıyı bezdirir tuş edene kadar demeye getiriyorlar!

  • Marko paşa31 Ağustos 2015 22:03

    Kervan böyle gelmiş böyle gider bugün karaya ak diyen binlerce menfaatci var herkez bu dünya için yaşıyor ye kurkum ye çıkar rant imtiyaz Nerede hop vijdansizlar orada bu yüzden anayasa askıda olan gelişmemiş ülkelerde bu olağan şeyler

  • Suçlu kim..31 Ağustos 2015 21:29

    Herhalde kendi yağıyla kavrulan küçük Aracı Kurumlardır,sistemden çıkartın ki onları üç kağıtçılar daha rahat hareket etsinler,bana kalsa borsada en fazla 40 hisse,40 da A kalite Aracı Kurum kalsın derim,onda da niceliğe değil niteliğe yatırımcıya kazık atmamışa bakarım..

  • dardanel31 Ağustos 2015 21:29

    şirket satış rekorları kırıyor ama sürekli zarar. İyi denetim şart,zarar ettim deyip milletin paralarını götürüyorlar.işletme sermayesi koyaman kişi tahsisli yapıp hisseleri götürüyor.Şimdi tahsisli yapacak parayı nerden buldun.

  • borsacı31 Ağustos 2015 20:41

    geçmişte batan veya batırılan şirketlerde parası giden yatırımcıların mağduriyetini giderin, en az 200 şirketi bist ten men edin, bu kararı o zaman hemen uygulamaya koyun.

  • goldmaduruyuz31 Ağustos 2015 19:12

    ne ihtibari soyulan parası çalınan gasp edilen yatırımcı ne olacak önce yatırımcının ihtibarını yerine koyun golds da resmen dolandırıldık hani nerdeydi spk neden korumadı yatırımcıyı bırak korumayı birde yardım etmiş bu durumda hangi ihtibardan bahsedile bilir

  • Yerli Yatırımcı31 Ağustos 2015 18:55

    Goldaş isimli kara leke temizlenmedikçe borsanın itibarı düzelmez. Bu alınan sözüm ona güven sağlayıcı kararlar yabancıların avuçlarının kaşınmasına neden olur sadece.

  • tv31 Ağustos 2015 18:52

    başkent kardeş sadece odeyil ranlojistik ataç mango saymakla bitmez bunlar hangi borsanın itibarı tabiki bizim borsamızın içler acısı hali yekililerde bu işe gözyumuyormu acaba

  • başkent31 Ağustos 2015 15:43

    koca t.c. kervansaray holdinğin başındaki selimle baş edememesi ne kadar büyük acizlik. yatırımcı olarak devletin ve spk ,adaletin, bu kadar aciz olduğunu kervansaray hisselerinde binlerce madur yatırıcının haykırışında görebilirsiniz

  • tv31 Ağustos 2015 15:32

    borsa ve güven ikiside bir birine zıt kelimeler borsamı asla hayatımın hatası kendi kullana bilecegin paranı başkalarına emanet ediyorsun al ben yiyemedim senye batır borsa bu

  • Ali duman31 Ağustos 2015 13:49

    Allah belanızı versin sizin gibi yönecelerin adamlar istedigi gibi at koşturuyor göz yumuyorsunuz resmi gazeteymiş zaten adamlar hırzızlıgı resmi yapıyor yani kitabına uyduruyor

  • Bist hikaye31 Ağustos 2015 13:33

    Bunları çok duyduk içi boş o kadar sirket hiç araştırmadan biste alındı zamanında da aynı şeyler söylendi ne oldu olan yatirimcinin birikimi gitti devlet yasa kanun mahkeme çıkartacak kimsenin gözünün yaşına bakmıyorcak ihlas lar 15 yıldır ky öldürdü ne oldu hiç bir şey büyük ören öldü aynı zihniyet le küçük ören devam ediyor devlette göz yumdu

  • &31 Ağustos 2015 13:26

    spk c gurubunda likitideyi artıracam diyordun 2014 yılında ne oldu.işlem olmayan hisse var ))))şimdi itibarmı artıracan 2050 yılında artar bekleyin

  • Kervan31 Ağustos 2015 13:08

    Kervansaray da Türkiye borsasın tarihinde en Uç düzeyde en gözü pek önce yatırımcıyı soymaya odaklı işlemler ve sonra yatırımcıyı hisseden en dip fiyatlardan diskalifiye etmek için sicil be itibar yükseltici onlarca işlem oldu bu güne kadar! Ama sicil ve itibar ölçücüleri gereken önemli hep gözardı ettiler! Partili olanlar hersey yapabilir, partili olmayanlar hiç bir şey yapamaz süreci hep işliyor!!

  • Ersan31 Ağustos 2015 12:59

    Yüksek fiyatlardan Hisse geri alacağım diye bildirim yapıp hisse boşaltan patronlar, bu yıl şöyle büyük karlar yapacağız böyle yeöeyüler vereceğiz diye yalan bilditimlerle hisse boşaltan patronlar! Yatırımcıyı yalan bilditimlerle yanıltıp hisse boşaltmak borsadaki en alçakça en kahpece en namusuzca işlemler! Ama mualesef bu vurgunları yapanlar siyasi koruma altındalar!Yoksa bu kadar aşikâr olan onca vurguncu işlemi yapabilirler mi?

  • Çiğli31 Ağustos 2015 12:44

    Itibar ve sicil Otoriteleri ALYAĞ 2013 te 1.38 ~1.40 bantında işlem görürken yapılan beklenti oluşturan haber ile bildirim serisine baksın. Sonra yalanda bir defaya mahsus üç aylık kar gösteren bilançoya baksın! Sonra büyük işlem hacmine baksın ! Sonraki her üç aylık bilao zararlarına baksın! Sonra yapışan hangi bildirim ve haberin doğru olduğuna veya gerçekleştiğine baksın! Sonra hissenin ne kadar düştüğüne baksın! Bir borsada en kaleşçe şey bilditimlerle hanerlerle yatırımcıyı yanıltarak yüksekten hisse boşaltma operasyonu değil mi? Sonra dipten topla dipten toplama tamamlanınca tekrar güzel bildirim haber ve kar göstermeler!

  • nettinhoca31 Ağustos 2015 12:42

    itibar mı hangıtıbar spk ve bıst te kalmayan ıtıbar mı kervan magdurrının halıne bakın...sayılganlar almış sazı elıne nerde sozu gecmeyen spk?

  • Işık31 Ağustos 2015 12:32

    Aynı patronlara ait aynı nitelikte çok Sayıda şirketin borsada oluşu kötü niyet! Tek şirketlerde borsaya açılıp kaynak toplanabilinir oysaki! On şirketle borsaya girer vurgunları yapar Şirketleri birleştirir veya batırırlar hep! Hep aynı oyun!

  • ANKARA31 Ağustos 2015 12:15

    kervansaray holdinğ, arsan teksil, kobbassan holdinğ gibi şirketlerin patronları yatırımcıyı bitirdi.yatırımcı bunların yüzünden borsadan nefret etti. bunlar ne spk,ne kanunları,ne hukuku dinliyor.

  • yorum_cubaba31 Ağustos 2015 12:15

    şu an zaten borsaya ve ky ya girmiş itibarı ve sicili çoktan bozulmuş şirketler ve fırfırikler nolacak? Mapus cezası gelmeden bu işler düzelmez..

  • haydar31 Ağustos 2015 12:00

    ya hali hazırda girmiş olanlar.

  • hahaha31 Ağustos 2015 11:43

    ne güldüm yahu...itibar mış...Ayhan ÖZTÜRK e danışsınlar... ARTOG CLKHO ERICO KERVN da neler yapılmış bir bakın...İtibar bu dur....

  • tv31 Ağustos 2015 10:58

    ranlojistigin sahibi ramizbenlidenen adam cagız demekki senin itibarın güvenirligin daha sayamıycagım çok şeyin eksik nerede senin itibarın niçin insanlara arkandan küfrettirirsin dön artık borsayata insanlardan itibar gör ölümlü dünya

  • osman31 Ağustos 2015 10:25

    SPK ceza kesmiş adam için bu ceza cerez parası adam zaten götürmüş milyon dolarları çerez parası cezasını ödemeye dunden razı hediyeleriyle beraber

  • Alby31 Ağustos 2015 09:55

    O kadar çok itibarsız varki borsada itibararlılar girmiyor borsaya imajımız özdeşleşir diye! Bu devleti yönetenler Kervansaray artog clkho Ataç Alyağ da falan olup bitenleri görmezden geldikçe ...

  • Brsa31 Ağustos 2015 09:49

    Borsa'nın itibarı deniyor ama kervansaraya yapılan yatırımcı soyma işlemler serisine müsamaha gösterilmesine devam ediliyor! Adil bir Çağrı bile yaptırılmadı. Hersey geciktirilmeden operasyoncuların yatırımcının elindekini en ucuza alabilmesi sağlanıyor! borsa nın itibarıymış!

  • ^(31 Ağustos 2015 09:35

    global limanın halka arzının iptalinde kazanan spk oldu.spk nın kasasına para girdi.ky hep kaybeden oldu.ky kim savun du.amerikada gidip yapsınlar bu davranışıda görelim.bakalım ne ceza veriliyor.birde itibardan bahsederler

  • '31 Ağustos 2015 09:31

    5 sene önce yapılan halka arzları gördük herkesin ağızının suyu akarçasına çıkıp tvde gelin halka arz geliyor.şü şirketler çok iyi diller dökenler tv çıkmaz oldular.şimdi de itibardan bahsediliyor.biz nerey yatırım yapıyoruz anlayın.herşeyi karartınız 15 dk geçikmeli veriler.millet neyin ne olduğunu biliyor.iyiki bu platformda varda ky anlatıyor.

  • Cüneyt31 Ağustos 2015 08:11

    Girenler girmiş zaten gireceği kadar. Günaydın

  • Metin varan31 Ağustos 2015 07:47

    Bence sicili bozuk şahsiyetsiz adamlar nerde varsa onlara şirket kurdurup ondan sonra küçük yatırımcının eline verin bu uygulamayı yanlış buluyorum daha tam küçük yatırımcıyı borsadan kaçıramadınız

  • osman31 Ağustos 2015 07:34

    milletin çetelere,manipulatorlere peşkeş çekildiği borsa ya kim girsin

  • '31 Ağustos 2015 07:21

    şü saçmalığa bak.böylemi finans merkezi olunacak.siz bu kafa ile borsayı batıracaksınız.amerika ceza sistemini getirin zaten böyle yöneticiler giremez.borsa demek para demek.ceza sistemi ağır olunmalı.hapis cezası getirilmeli