E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisErdem Başçı koltuğu koruyacak mı---

Erdem Başçı koltuğu koruyacak mı

Erdem Başçı koltuğu koruyacak mı
28 Ocak 2016 - 06:02 borsagundem.com

“Başçı’nın yeniden atanmasının piyasalar tarafından memnuniyetle karşılanacağı” yönünde. Çünkü...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın önceki günkü Enflasyon Raporu açıklamasıyla ilgili piyasalarda değişik yorumlar yapılıyor. Erdal Sağlam, bu yorumları Hürriyet'teki köşesine taşıdı.

İşte Sağlam'ın o yazısı:  

PİYASALARDA Merkez Bankası'nın politikası ve Başkan Erdem Başçı'nın tavırlarına ilişkin yorumlar tam gaz devam ediyor.
Piyasalardaki genel kanı Merkez Bankası’nın bağımsız davranamadığı, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geçen yılki tartışmadan sonra tümüyle bağımlı hale geldiği yönünde.
Önceki gün yılın ilk Enflasyon Raporu’ndaki metin ve Başkan Erdem Başçı’nın söyledikleri üzerinden piyasa uzmanları çeşitli yorumlar yapıyorlar. Teknik olarak bakıldığında Enflasyon Raporu’nda yazılanlar ve Başçı’nın söylediklerinin piyasaları tatmin etmediği çok açık ortada. Uzun süredir uzak ara tutmayan enflasyon tahminlerinin çok daha kapsamlı ve bilimsel analizlere ihtiyaç gösterdiğinin alını çizerek, Merkez Bankası’nın gerekli özeleştiriyi yapamadığından yakınıyorlar. Objektif  bir rapor çıkmasının Merkez Bankası’nın güvenirliliğine katkı yapacağını, Başkan Başçı ve yönetimdeki ekibin itibarını yükselteceğini ama bunun yapılmadığını söyleyen bankacılar var.

Başkan Başçı’nın 19 Nisan’da sona erecek Başkanlığından sonra yeniden atanıp atanmayacağı ile önceki günkü söylemiyle ilişki kuran yorumlar da yapılıyor. Bir bankacı, 2. Enflasyon Raporu açıklamasının 26 Nisan’da yapılacağını yani Başçı’nın önceki günkü açıklamasının son Enflasyon Raporu açıklaması olduğunu hatırlatarak, “Bizim beklediğimiz koltuğu bırakacak, hem de üniversiteden gelen bir Başkanın çok daha kapsamlı, gerekirse kendini de eleştiren kapsamlı bir enflasyon özeleştirisi yapmasıydı ama yapmadı” dedi. Buradan yola çıkarak, “Bu tavır Erdem Başçı’nın yeniden başkan atanma ihtimalinin arttığının bir göstergesi olabilir” diyen aynı bankacı, bu nedenle teknik ve hükümeti de zor durumda bırakabilecek bir analiz yapmamış olabileceği tahminini iletti.

Bu arada bankacıların Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Davos gezisini yakından izledikleri görülürken, aynı yerde bulunan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile yeniden başkanlığa atanması konusunda görüşme yapmış olabileceği yorumlarına da şahit olduk. Başçı’nın burada röportajlar verdiğini ve kendine güvenli bir izlenim verdiğini kaydeden bir bankacı, “Davos’ta eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da olduğunu göz önüne alırsak, Babacan’ın da Başçı’nın yeniden atanması için devreye girmiş olabileceği”ni söyledi.
 
BAŞÇI’NIN ATAMASI TERCİH EDİLİYOR
 
Peki, Erdem Başçı 19 Nisan’da yeniden atandığı takdirde piyasalar bunu nasıl karşılar?

Başçı’nın performansı, özellikle son yılları için “başarılı” diyen piyasa oyuncusuna şahsen pek rastlamadım. Ancak bununla birlikte genel kanı, “Başçı’nın yeniden atanmasının piyasalar tarafından memnuniyetle karşılanacağı” yönünde. Bunun nedeninin çok açık olduğunu kaydeden bir bankacı, “Çünkü yerine gelebilecek kişiler konusunda ciddi bir korku var” dedi. Başçı’nın göreve yeniden atanmaması halinde, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve danışmanlarına yakın bir ismin Merkez Bankası Başkanı olarak atanmasından kaygı duyulduğu çok açık olarak görülüyor. Yani Başçı, yerine gelebilecekler korkuttuğu için, piyasalar tarafından tercih edilen bir konumda...


Tabi ki Başçı’nın yeniden atanması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onay vermesi gerekecek. Son günlerde sadeleştirmeyi ötelemesi, piyasalar zorlamasına rağmen faiz artırmamakta direnmesi nedeniyle, danışmanların Başçı’nın tavrından övgüyle sözeder konuma geldiğini unutmamak gerekir. Buna rağmen Cumhurbaşkanı’nın Başçı’yı onaylayacağı konusunda, şahsen hala ciddi şüphelerim var, kesin olarak söylenemeyeceğini düşünüyorum.Belli ki marttan başlayarak bu tartışmayı da yaşayacağız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bak28 Ocak 2016 15:33

    Sn.Babacan yeni MB. başkanıdır...

  • XXL28 Ocak 2016 13:22

    Ne diye kalacakmışki,eli kolu bağlı olan birisini piyasa niye istesinki?

  • ekselans00628 Ocak 2016 09:33

    suyu çoktan kaynadı.. o kadar sıkıntı içerisinde bile hep korukledı yangını.. zerre kadar bir faydası oldumu... siyaseti ekonomıyı gerginliği gidermek için kılını kıprdatmadı yatıştırıcı 1-2 kelam bıle etmedi...

  • Fehmi Boru28 Ocak 2016 07:37

    Kuklanin elinde midir iplerini oynatmak

  • Bika28 Ocak 2016 06:33

    Saray'ın Merkez Bankası için dediğini hatırlayacak olursak ne demişti ? Bu kez işi vatan hainliği'ne kadar götürdü,vatan satmak yüksek faizle olur. E.Başçı'nın koltuğuna bakalım kim oturacak.