Ana SayfaKulisBorsa Okulu’nun savcısı konuştu---

Borsa Okulu’nun savcısı konuştu

1 / 9
Borsa Okulu’nun savcısı konuştu
01 Nisan 2015 - 12:40 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM

Eğer sanayiye, ticarete, ekonomiye inanıyorsanız; Türkiye’nin üretim gücüne güveniyorsanız; ihracat, istihdam yaratmak, yaşam kalitesini artırmak, refah düzeyine yükseltmek istiyorsanız…

Eğer bilinçli bir birey olarak yatırımlarınızla ülkenize katkıda bulunmak istiyorsanız

Doğru yerdesiniz… Borsa Okulu’na hoşgeldiniz..

Gündem Medya Grubu, Bahçeşehir Üniversitesi, Sermaye Piyasaları Yatırımcıları Derneği’nin işbirliğinde üniversitenin Beşiktaş Kampüsü’nde ‘hayata’ geçirilen Borsa Okulu’nun 7. dönem katılımcıları ile birlikteyiz. Cumhuriyet Savcısı, esnafı, fabrika işçisi, finansçısı, bankacısı, borsacısı burada, bir arada.

Aynı havayı soluyorlar. Sadece oksijen farklı. Daha sağlıklı…

Sağdan soldan kulaktan dolma söylentilerle, tuzak kokulu yorumlarla girdikleri borsada, yatırım hayalleri kabusa dönen, dönmek üzere olan tasarruf sahipleri artık gerçekleri gören birer yatırımcı olarak derin bir soluk alıyor. İçleri huzur dolu, yarınlara özgüvenle bakarak… Manipülatörlerin kırdığı yatırım cesaretlerini yeniden kazanarak…

Azmi Ustaoğlu, “Hem kazanacağım, hem yakalayacağım” derken, borsada tezgah kuranlara korku veriyor. “Yardımcı olmadılar, strateji, tavsiye vermediler” sözleriyle de aracı kurumlardaki profesyonellere sitem gönderiyor. Borsa Okulu’nda aldığı eğitimle ise şimdi durum farklı. Artık sığ şirketlere yanaşmak yok. Bir de önüne gelen dosyalara bakışı değişeceği için mutlu, adalet adına çok daha umutlu.

Finansal Raporlama Uzmanı Anıl Ekmekçi söze vurucu bir itirafla başlıyor: “Üniversitede işletme okudum ama her şeyi Borsa Okulu’nda öğrendim. Dursun Ali Hocamızın anlattığı bir günlük temel analiz, bilanço gelir tablosu gibi kalemleri daha iyi özümseme şansını elde ettim…” Okulun beynine, yüreğine yaptığı katkıları anlatmaya devam ediyor: “Temettü verimliliği konusunun çok önemli olduğunu anladım. Bundan sonra temettü verimliliği yüksek şirketlerin bilanço verim tabloları benim için daha önemli olacak…”

Çevreden etkilenen, aksiyona hayran kalan, 11 yıldır borsada alım satım yaptığını belirten Ali Zeybek bankacı. Her hafta sonu Afyon’dan Borsa Okulu’na koşarak geliyor. “Bilanço okumayı öğrendim, teknik analizi kavradım” diyen Zeybek, eğitimin kendisine yaptığı en büyük katkıyı bakın nasıl açıklıyor: “Ben burada para kazanmayı değil, para nasıl kaybedilmez asıl onu öğrendim.”

Murat Vurkan sözlerine, “Artık kulaktan dolma hisse önerilerine son” diye başlıyor. Dersleri iple çektiğini söylüyor Borsa Okulu’nun Zonguldaklı esnafı. Kulaktan dolma alım satımlarla zararı epeyce büyüyünce “Bu böyle gitmez” demiş. Sıkı bir Borsa Gündem okuru. “Sitede bu eğitimi, Arif Hocamızı gördüm. Ve kararımı verdim…” diyor. Arif Ünver’in, Levent Kerik’in, Dursun Ali Yaz’ın dersleriyle bilinçlendiğini, bilanço, grafik tablo nasıl okunur, öğrendiğini anlatan Vurkan, yüzlerce kilometrenin yorgunluğunu düşünmüyor bile. Tek söylediği “İyi ki buradayım” demek. Haklı da çünkü, yatırım dünyası, düşüncesi tamamen değişmiş. Sesindeki heyecandan, net konuşmasından belli; artık hisse senetlerine Borsa Okulu’nun kazandırdığı strateji ile yaklaşacak. Artık manipülatörlere yem olmayacak.

90'lı yıllardan beri borsayla iç içe olan Kemal Cimşir, okulun belki de piyasa deneyimi en yüksek olan öğrencisi. Zaten finansçı. Ama yıllar onu zengin etmemiş. Kazanmış, kaybetmiş. Bir yerlerde eksikliğin, tıkanıklığın farkına  varınca soluğu Borsa Okulu’nda almış. “Çok şey öğrendik” derken gözleri parlıyor. “Burada öğretilenler parasını doğru kullanmak isteyenler için önemli dersler” diye konuşuyor.

Hisse senedi yatırımcısı babasının yolundan giden Oktay Cem Alperdem, uzun süre Kanada’da kalmış, finansla içli dışlı olmuş, Türkiye’ye dönünce de kendi portföyünü yönetmeye başlamış bir borsacı. . “Benim mesleğim bu” diyor. Uzun vadeli yatırımcı, kazanmış, kaybetmiş. Cahillik dönemini, okuduğu kitaplarla kendi adına kısa sürede geçmiş ama hiçbiri yetmemiş. Farklı eğitimlerle “Nasıl daha iyi olurum” arayışına girince Borsa Okulu’yla tanışmış. Bilmediklerini öğrendiğini, şüphelerini geride bıraktığı belirten Alperdem yatırımcıları önce uyarıyor: “Manipülatörler hisseleri aşağı yukarı vurarak bu insanların paralarını ceplerinden alıyorlar.” Sonra eğitim programının önemini zirveye taşıyor: “Adam gibi hisse nasıl seçilir, hissenin üzerine nasıl yatırım yapılır, gelsinler, görsünler, öğrensinler…”

“Bilanço okumak, defter değeri, piyasa değeri… Bunların ne kadar önemli olduğunu ve üzerinde durulması gerektiğini öğrendik..” Kelimelerin sahibi Özgür Yıldırımer, Türkiye’nin ilk ve tek Borsa Okulu’nun kıymetini kısa ve net dile getiriyor: “Burada anladık ki biz çok amatörce alım satım yapmışız…”

Seval Çalışkan ise fabrikada çalışıyor. Bursalı. Her Cumartesi yeşil dünyadan Boğaz’a taşınıyor. Taze borsacı. Hisselerle tanışalı daha 1 yıl olmuş. Ama akıllı, okulun yolunu hemen bulmuş! Arkadaşlarının “Çok para var bu işte” vaatleriyle merakı katlanan Çalışkan, “Şimdi bu eğitime geldikten sonra arkadaşlarımın kazandıklarından pek emin değilim. Çünkü ortam onların anlattığı gibi değilmiş” diye konuşuyor.  Ekliyor: “Hissenin sahibi kim, ne iş yapıyor, kazançları nasıl, inceliyorum. O işi yapan diğer firmalar ile kıyaslıyorum. Geçmişteki karlarına, bilançolarına, teknik analistlerine bakıyorum. Sonuçta oraya alın terinizi yatırıyorsunuz…”

Alın teri… Her yatırımcının bilinçlenmesi için bu laf bile yeterli değil mi?

Sermaye Piyasalarının yarınları adına bu hafta sonu yeni mezunlarını verecek olan Borsa Okulu’nun 7. Dönem öğrencileri Borsa Gündem’e konuşuyor…

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xx01 Mayıs 2015 22:11

    hikaye okuyorlar kim neyi görüyorki milletten takasbank parası alınıyor al satlarda bist pay alıyor ama kimse takasları göremiyor canlı verileride göremiyor 15 dk gecikmeli hep speklere çalışıyorlar, bilanço desen kafalarına göre düzenliyorlar

  • flkdflk02 Nisan 2015 10:19

    iyi birşey yapmak istiyorsanız, borsadan uzak durmalarını söyleyin.

  • Yabancı01 Nisan 2015 19:19

    Sizin gibi bilinçli yatırımcıları sabırsızlıkla bekliyoruz, gözümüz yollarda kaldı!

  • ANKARA01 Nisan 2015 17:47

    borsada binlerce yatırımcının kanını emen kervansaray ve oyak gibi hisseler oldukca.ve bu patronlardan hesap sorulmadıkca okulu okumakda fayda etmiyor.

  • tv01 Nisan 2015 13:25

    çok güzel bir yazıdizisi lakin burada magdurolan yatırımcılarla ilgili bir çözüm üretilmemiş ranlo goldaşmagdurlarına negibi tavsiyelerioluyor merak ediyorum