E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBDDK Başkanı Prof. Dr. Yülek mi olacak---

BDDK Başkanı Prof. Dr. Yülek mi olacak

BDDK Başkanı Prof. Dr. Yülek mi olacak
08 Nisan 2015 - 03:32 borsagundem.com

BDDK başkanlığına Prof. Dr. Murat Yülek’in geleceği iddia ediliyor. IMF ve İKB'de görev yapmış olan Yülek’in 3’lü kararname ile atanması bekleniyor

Yaklaşık dört aydır boş kalan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığına İslam Kalkınma Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nda (IMF) iktisatçı olarak görev yapan Prof. Dr. Murat Yülek’in atanacağı öne sürüldü. Bankacılık kulislerinde dün iyice ağırlık kazanan iddiaya göre, eski Başkan Mukim Öztekin’in sağlık sorunları nedeniyle 12 Kasım 2014’te ayrılmasının ardından boş kolan koltuğa Murat Yülek’in gelmesi konusunda, ekonomi yönetimi bir karara vardı.

3’LÜ KARARNAME İLE

Kasım 2014’ten bu yana 2. Başkan Mutalip Ünal’ın vekalet ettiği BDDK Başkanı’nın kim olacağı konusunda daha önce kamuoyuna çok sayıda isim yansımıştı. 17 Aralık 2014’te TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi olarak da atanan Yülek’in adının başkanlık için kesinleştiği, önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak 3’lü kararname ile atamasının yapılmasının beklendiği kaydedildi. 

YALE’DE YÜKSEK LİSANS

1968 yılında Ankara’da doğan Murat Yülek, ilk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamladıktan sonra 1988 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden Makine Mühendisliği lisans derecesi aldı. Yülek, Yale ve Boston Üniversitelerinden işletme yüksek lisans derecelerine, Bilkent Üniversitesi’nden de iktisat dalında yüksek lisans ve doktora derecelerine sahip. Çeşitli finans ve finans dışı şirketlerde genel müdür, yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı yapan Murat Yülek, 1998-2001 arasında İslam Kalkınma Bankası’nda proje değerlendirme uzmanı, 2001-2004 arasında da IMF’de iktisatçı olarak çalıştı. Yülek, Dünya Bankası ve diğer uluslararası kurumlarda danışmanlık görevlerinde bulundu.

NOBEL ÖDÜLLÜ SHİLLER'E ASİSTANLIK

Georgetown Üniversitesi’nde ders veren, Yale ve Bilkent Üniversitelerinde öğretim asistanı olarak görev yapan Murat Yülek aynı dönemde, Yale Üniversitesi Nobel ödüllü iktisat profesörü Robert Shiller’in Macromarkets adlı kitap çalışmasında araştırma asistan olarak çalıştı.

KURULDA 2 KOLTUK BOŞ

BİR süredir sağlık sorunu yaşayan ve halen tedavisi süren Mukim Öztekin ise, Başbakanlık Başmüşaviri olarak atanmıştı. BDDK 2. Başkanı Mutalip Ünal’ın vekalet ettiği BDDK kurulu, 4 üye ile toplanıyordu. Başta bank asya sorunu olmak üzere yoğun bir gündemi olan Kurul’un Vekil Başkanla birlikte toplamda 5 üyeyle toplanması zaman zaman eleştirilere konu olmuştu. Bir başkan ve bir de 2. başkanın yer aldığı BDDK kurulunda 5 üye yer alıyor. Mutalip Ünal’ın vekaleten başkanlık ettiği ve 2. Başkan sıfatını da taşıdığı BDDK kurulunda halen 2 koltuk boş. Kurul’da Haluk Tözüm, Olcay Turan, Muhiddin Gülal ve İrfan Çevik üye olarak görev alıyorlar.

REFAH PARTİLİ YÜLEK'İN OĞLU

MURAT Yülek, Refah Partisi Adana Milletvekili Ertan Yülek’in oğlu. Devlet Planlama Teşkilatı’nda üst düzey görevde de bulunan Ertan Yülek, Sadet Partisi Genel Başkan Yardımcılığı da yaptı. Ertan Yülek, Ak Parti kuruluşunda Refah Partisi’nden ayrılmayarak Genel Başkan Necmettin Erbakan’ın yanında yer almıştı. (Hürriyet / Hülya Güler)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)