E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBank Asya'nın patronları Uzan'a mı özendi?---

Bank Asya'nın patronları Uzan'a mı özendi?

Bank Asya'nın patronları Uzan'a mı özendi?
25 Şubat 2015 - 07:36 borsagundem.com

Bank Asya'da karışık ilişkilerin olduğu iddia ediliyor

Bank Asya'nın sahipleri, ortaklık yapısındaki belirsizlik nedeniyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) yönetimine el koyduğu Bank Asya'da büyük bir 'mal kaçırma' operasyonuna imza attı. Sabah'ın haberine göre, Bank Asya'da imtiyazlı hisselerin yüzde 16.3'ünü elinde bulunduran Forum İnşaat ve Sürat Basım'ın büyük hissedarı Kaynak Holding, bankaya el konulduktan tam 13 gün sonra Hollanda merkezli tabela bir şirkete devredildi. Uzanvari operasyon Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan da gizlendi. Operasyonun arkasındaki kirli tezgah ise Hollanda merkezli 20 milyon euro sermayeyle kurulan şirketin ortakları incelendiğinde ortaya çıktı. Tabela şirketin ortakları Kaynak Holding'in sahipleri ile aynı kişiler. Aralarında Naci Tosun, Ali Akbulut ve İzzet Akyar'ın da bulunduğu isimler şirketlerini Hollanda merkezli bir firmaya devretmiş gibi görünerek devletten mal kaçırmak istiyor. Hollanda hukukunu devreye sokarak, akıllarınca kurdukları şirket aracılığıyla Bank Asya'daki operasyonu uluslararası boyuta taşımayı tezgahlıyor. Böylece tıpkı Uzanlar'ın Çeaş-Kepez'de kendi kurdurdukları Güney Kıbrıs merkezli Libananco şirketine yaptırdıkları gibi Türkiye aleyhine tahkim davaları açtırmayı planlıyor. 

BÜYÜK OPERASYON 

Hatırlanacağı gibi, 3 Şubat'ta BDDK, ortaklık yapısındaki belirsizlikleri gerekçe göstererek Bank Asya'daki imtiyazlı payın yüzde 63'ünün TMSF tarafından kullanılmasına karar vermişti. El konulan hisseler arasında Forum İnşaat Dekorasyon (% 9.62) ve Sürat Basım Yayın (% 7.41) da bulunuyordu. 16 Şubat 2015'te yani Bank Asya'ya el konulduktan 13 gün sonra ilginç bir satış gerçekleşti. Bankada imtiyazlı pay toplamı yüzde 16.3'ü bulan iki şirketin ana ortağı, Naci Tosun'un sahibi olduğu Kaynak Holding'in merkezi Hollanda'da olan bir şirkete devredildiği Ticaret Sicil Gazetesi'nde ilan edildi. Amsterdam'da kurulu INL Partners BV şirketi 54 milyon TL sermayeli Kaynak Holding'in yüzde 100'ünü aldı. Dolayısıyla Bank Asya'daki yüzde 16.3'lük imtiyazlı hisse de Hollandalı şirkete devredilmiş oldu. 

ŞİRKETİN SAHİPLERİ AYNI 

Amsterdam'daki World Trade Center olarak görülen tabela şirket INL Partners BV'nin ortaklık yapısı incelendiğinde anlaşıldı. 20 milyon euro sermayeyle kurulan şirketin ortakları Kaynak Holding ile aynı. Aralarında İzzet Akyar, Naci Tosun, Ali Akbulut'un da olduğu 9 ismin Hollanda'da tabela şirket kurmasının amacı ise derin. Bank Asya'nın ortakları, hukuk dışı bir operasyonla devletten mal kaçırmak istiyor. Hisselerin kontrolü TMSF'ye devredilse dahi mülkiyet hakkı halen paralel işadamlarında. Hollanda'da kurulu şirket aracılığıyla uluslararası hukuk devreye sokularak, Bank Asya'ya el konulma kararının tahkime götürülmesi amaçlanıyor. Böylece, paralel baronlar, Türkiye aleyhine tazminat davaları açarak TMSF ve BDDK'nın işini yapmasını da engellemeyi planlıyor. Aynı kirli tezgahı Uzan da kurmuştu. 2003'te Çeaş- Kepez'e el konulduktan sonra Güney Kıbrıslı yatırım şirketi Libananco Holdings, Türk devleti aleyhine 10 milyar dolar tazminat talebiyle tahkim süreci başlatmıştı. Libananco'nun, Uzanlar'ın adamı Ali Cenk Türkkan'a ait olduğu ortaya çıkmıştı. 

BDDK'YA BİLDİRMEDİLER 

Bank Asya'nın ortakları, Bank Asya'da ortaklık yapısını değiştiren bu operasyonu BDDK ve TMSF'den de gizledi. Bankacılık Kanunu'nun 18'inci maddesine göre, "Bir kişinin, bir bankada doğrudan veya dolaylı pay sahipliği yoluyla sermayenin yüzde 10'unu ve daha fazlasını temsil eden payları edinmesi veya bir ortağa ait doğrudan veya dolaylı payların sermayenin yüzde 10, yüzde 20, yüzde 33 veya yüzde 50'sini aşması sonucunu veren pay edinimleri ile bir ortağa ait payların, bu oranların altına düşmesi sonucunu veren pay devirleri kurulun iznine tâbidir. Yönetim kuruluna veya denetim komitesine üye belirleme imtiyazı veren payların tesisi, devri veya yeni imtiyazlı pay ihracı yukarıdaki oransal sınırlara bakılmaksızın kurulun iznine tâbidir. Bu izinlerin verilmesinde, bankanın devralınan hisselerinin nominal değerinin yüzde 1'i oranında devir payının devralan tarafından Fona yatırılması zorunludur. Bir bankanın sermayesinin yüzde 10 veya daha fazlasına sahip olan tüzel kişilerin paylarının doğrudan veya dolaylı olarak birinci fıkrada belirtilen oranlar veya esaslar dahilinde el değiştirmesi, devralacak ortağın kurucularda aranan nitelikleri taşıması şartıyla kurulun iznine tâbidir" deniliyor. 

ADRES BAŞKA TELEFON BAŞKA 

Bank Asya'nın ortaklarının Hollanda merkezli şirketinin adresi World Trade Center görünüyor. Bu ticaret merkezini aradık. INL Partners şirketi ile görüşmek isteyince bir telefon numarası verildi. Telefonun ucundaki yer ise Hollandalı Genç İşadamları Derneği çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Economist25 Şubat 2015 10:06

    %95 inden fazlasını halka açıp uç beş imtiyazlı hisse ile bankayı kontrol edip yatırımcıları nasıl soymuşlar hep. Bir an önce imtiyalı payların imtiyazı kaldırılmalı. ve çoğunluk hisse ile banka yönetilmeli. bankanın toparlanma şansı ancak boyle olabilir. Sonrada tahssli sermaye artışıylada mali durumu guçlendirilebilinir

  • Bankacı25 Şubat 2015 10:00

    Bankaya el kondu diye bu cemaatin eski banka yönetclerileri hep çene yapıyor ama gelsinler yandaşlara peşkeş cektikleri bu kredleri toplarız desinlerde görelim? milyarlarca batık kredinin tarihleri belli, zamanları gecmiş hadi gelsin toplasınlar ozaman devlet yönetimi bıraksın onlara.

  • musa25 Şubat 2015 09:45

    Sabah'ın haberine göre" den sonrasını okumaya gerek yok.