E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBank Asya bilmecesi---

Bank Asya bilmecesi

Bank Asya bilmecesi
04 Nisan 2014 - 02:19 borsagundem.com

Hisselerde sert iniş ve çıkışlar yaşandı. 3 yıl önceki ortaklık görüşmeleri yeniden gündeme geldi, SPK yatırımcıları korumak adına kararlar aldı

Bank Asya’nın 25 Mart 2014 tarihinde açıkladığı stratejik ortaklık kararı hisse fiyatları üzerinde sert dalgalanmalara neden oluyor. Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık yapılacağının açıklanmasıyla 1.10 lira seviyesinde olan hisseler tavan tavan yükselerek 1.80 lira sınırına ulaştı. Olağandışı fiyat ve miktar hareketlerine otomatik seans durdurma sistemiyle müdahale eden Borsa İstanbul hisseleri işleme kapattı. Ancak hisselerdeki sert dalgalanma devam etti. Dün de yüzde 10 yükselerek tavan olan hisseler 1.72 liradan kapandı. Hisseler, iki hafta gibi kısa sürede yaklaşık yüzde 50 prim yaptı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Asya Katılım Bankası’nın (Bank Asya) pay piyasasında 24 Mart  - 3 Nisan 2014 döneminde gerçekleştirilen işlemler hakkında yapılan inceleme sonucunda; yabancı bir banka ile stratejik ortaklık görüşmesi hakkındaki açıklama sonrasındaki sekiz işlem gününde pay fiyatında ve işlem hacminde gözlemlenen önemli oranlardaki yükseliş ve düşüşleri dikkate alarak, yatırımcıların korunmasını teminen bazı kararlar aldı.

ARTIK HESABINDA PARASI OLAN BANK ASYA HİSSESİ ALABİLECEK

Buna göre SPK, 4 Nisan 2014 tarihli işlemlerden itibaren stratejik ortaklık görüşmeleri sonuçlanıncaya ya da pay fiyat ve miktar hareketlerindeki normalleşmeye bağlı ikinci bir karar alınıncaya kadar brüt takas uygulanmasına ve şirket paylarının açığa satış ve kredili menkul kıymet işlemlerine konu olabilecek sermaye piyasası araçları listesinden çıkarılmasına karar verdi.
SPK tarihinde ilk kez BİST 30 içerisindeki bir şirkete brüt takas uygulaması getirildi. Artık sadece hesabında nakit parası olan kişiler Bank Asya hissesi alıp satabilecek. Brüt takas uygulaması kapsamına alınan paylarda alım yapmak isteyen yatırımcıların takas tarihinde hesaplarında alımlarını karşılayacak tutarda nakit, satım yapmak isteyen yatırımcıların takas tarihinde hesaplarında satımlarını karşılayacak miktarda menkul kıymet bulundurması gerekiyor.

BANK ASYA MASAYA 3 YIL ÖNCE OTURMUŞTU

Tüm bu gelişmelerin temelinde ise Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık açıklaması yatıyor. Ancak Bank Asya’nın Katarlılar ile ortaklık görüşmeleri için 3 yıl önce masaya oturduğu biliniyor. O dönem yapılan görüşmeler sır gibi saklanmış basında çıkan haberlere yöneticiler, “Yorum yapamayız” demişti. O tarihte anlaşmazlıkla sonuçlandığı söylenen görüşmelerin başlaması ve bitişiyle ilgili hiçbir açıklama yapılmamıştı. Tek açıklama ise bu trafiği yöneten HSBC’den gelmişti.

HSBC 2011 YILINDA AÇIKLAMIŞ, BANK ASYA YALANLAMAMIŞTI

HSBC Küresel ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Selim Kervancı, 2011 yılı Mart ayında Türk bankacılık sektöründe yeni bir ortaklıkla ilgili yürüttükleri bir işlem olduğunu açıklamıştı. Bu açıklama sonrasında neredeyse tüm bankalar ortaklık konusunda açıklama yapmak zorunda kalırken ismi geçen kurumlardan Bank Asya'dan olumlu ya da olumsuz herhangi bir açıklama gelmemişti.
Bugün olduğu gibi o günlerde de hisseleri tavan yapmıştı. Reuters Haber Ajansı’na konuşan banka yetkililerinin "Bizim bu konuda bir yorum yapmamız doğru olmaz. Açıklama HSBC tarafından yapılmalı" değerlendirmeleri de satın alma tezini daha da kuvvetlendirmişti. Banka tarafından yapılan yazılı açıklamada ise "Söz konusu habere ilişkin tarafımızca herhangi bir yorum yapılması uygun görülmemektedir" denilmişti.
O tarihte Qatar Islamic Bank ile Bank Asya’nın masaya oturduğu bilgisi HSBC Yatırım Bankacılığı biriminden piyasa sızdırılmıştı, bu ayrıntı basına da yansımıştı. Ancak Bank Asya o tarihte bu konuda açıklama yapmaktan kaçınmıştı. İki tarafın anlaşamadığı için masadan kalktığı yıllardır bankacılık çevrelerinde konuşuluyordu.
3 yıl önce gizlenen ortaklık görüşmelerinin bugün yeniden gündeme taşınması ve ardından hisselerde yaşanan sert fiyat hareketleri dikkatlerin bu yöne çevrilmesinde etkili oldu. Geçmişte olduğu gibi iki tarafın masadan anlaşmadan kalkma ihtimali olduğu biliniyor. Otoriteler, 3 yıl önce yaşananların bir benzerinin yaşanmaması için yatırımcıları korumak adına önemli tedbirler alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fatih14 Ağustos 2014 08:28

    Arkadaş ne kadar da güçlü bir bankaymış.Yaklaşık 8 aydır koskoca bir devlet bütün imkanlarını seferber ederek batıramadı..Sermaye yeterlilik rasyosu en güçlü 5. banka olan bir bankayı da batırmak ayrı bir garabet.

  • bilal08 Ağustos 2014 19:54

    Helal olsun adamlara bunca baski oyuna ragmen dimdik ayaktalar kimse batiramaz batirsada bu ulke adina cok kotu sonuclar dogurur iyi dusunmek lazim

  • ekonomi08 Ağustos 2014 00:44

    siz bir bankanın batması ne demek unutmussunuz bu ulkede hatırlarsanız meshur bır banka vardı battı noldu ulke de kriz ortamı oldu sonucta etkilenen kim yine biz yani millet ama maalesef bu bizim yapımızda var oda UNUTMAK

  • burası ekonomi yorum yeri!04 Nisan 2014 22:47

    Ağalar yukardaki yazıyı okumadan yine yandaş ve haince yorum yapmışlar iyi ozaman iyice bölünelim doğuyu böl sözde paralelciye adı çıkmışları at...oh be he!???...asıl 3 yıl önce s a t m a k istemişler ....neticede banka ticaret yeri satılır be yahu ne cinssss insanlar var..öööö...

  • çok güzel hareketler bunlar04 Nisan 2014 20:19

    pensilvanya dan tailmatla, bazı kişiler, ellerinde beş kuruş olmadan açığa alımlarla yukarı taşıdılar,maksat yıkılmadık ayaktayız mesajı veriyorlardı kursaklarında kaldı.. bravo spk ya..

  • Nazar04 Nisan 2014 18:25

    Cemaat in tüm maddi para kaynaklarına ve bürokraside köşe tutmuş yandaşlarına karşı başlatılan temizleme harekatı devam ediyor. SPK da ve BİST deki cemaat yapılanmasını herkes biliyor. Bakalım sonu nereye varacak..

  • mustafa bozbıyık04 Nisan 2014 14:47

    spk kime çalışıyor anlamadım.senetler taban taban gelip millet zarar ederken kılını kıpırdatmayan spk senetler tavan yapınca millet kar ediyor işleme kapatalım diyor. asyabank ikiküsürden birliraya düşünce ses çıkarmayan spk senet bir liradan birseksene gelince işlemi kapatıyor .bumu insanların hakkını korumak.2 liraya alan insanlar ne yapsın şimdi

  • haydar04 Nisan 2014 11:38

    Bir arkadaş tekst bank örneğini vermiş..Ne güzel..Artık yatırımcı uyanmaya başladı..1 senedir satılıyor..Var mı bir haber ..yok..ama bu pilav daha çok su kaldırır..Olmazsa bir kaç arabın altın jet verilip istanbula bile getirilir..Alın size görüşme diye..

  • EYYP197804 Nisan 2014 10:48

    HEP HOCA DİYORSUNUZ EKGYO---ÖZAKGYO MİLETİN OCAĞINI YAKTILAR

  • Alperen04 Nisan 2014 10:43

    Oyun içinde oyun.30 Mart sonuçları birilerinin dengesini bozmuş.Durum onu gösteriyor.Dursak mı, kaçsak mı ?

  • aliveli..04 Nisan 2014 09:54

    demek cemaat de bu oyunları öğrenmiş..vurduda vuruyor.

  • Murat04 Nisan 2014 09:46

    "emekçi" denen zat. bir bankanın kapatılması ile orada ve dolaylı yoldan orası sayesinde ekmek yiyen binlerce kişiyi sen mi besleyecen? %100 türk sermayeli tek bankamız bu biliyor musun? bir de vatan sevgisinden vs. bahsedersiniz. Allah akıl versin.

  • ARTEMA AÇ KAPA04 Nisan 2014 09:24

    EMİR YUKARIDAN. AÇ DEDİLER AÇ, KAPA DEDİLER KAPA. ARTEMA GİBİ. YOKSA YATIRIMCI KORUNACAK OLSA , BİR SÜRÜ MÜDAHALE EDİLECEK HİSSE VARKEN ÇITI ÇIKMIYORDU.

  • emekçi04 Nisan 2014 08:33

    helal olsun başbakana bankasyayı kapatacak

  • mali04 Nisan 2014 08:24

    Tekstil bank 0.5 kuruştan 0.80 koruşuşa sonra 1.80 e yükseldi. Güya satılyordu. Eyyy SPK BİST her yıl tekrarlana bu masal ile ne zaman tedbir aldın.

  • KARTALY32304 Nisan 2014 03:42

    BEN BU SPK YI ANLAMADIM.YATIRIMCIYIMI KORUYOR YOKSA KENDİNİMİ.MADEM YATIRIMCIYI KORUYOR..BENİM ZARARIMI VERSİN BANA..BİRDE KELEPİR OLAN HİSSELERİN FİYASTLANDIRMASINI YAPSIN..BU NEY YAVV..2012 YILINDAN BU YANA ENDEKS HİSSELERİ VE BELLİ BAŞLI HİSSELERDE İNDİR BİNDİR YAPILIYOR.ASLAK GİBİ..