E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBagfaş'ta yatırımcıyı makbuz çarptı---

Bagfaş'ta yatırımcıyı makbuz çarptı

Bagfaş'ta yatırımcıyı makbuz çarptı
11 Eylül 2014 - 08:47 borsagundem.com

Bagfaş'ta bazı yatırımcılar, bedelli sermaye artırımından sonra tavan olan tahtada çarpıldılar

BORSAGUNDEM.COM ARAŞTIRMA SERVİSİ

Borsagundem.com, bir bedelli sermaye artımında yaşanan ve çok sayıda mağduriyete yol açan ‘makbuzzede yatırımcılar’ olayını ortaya çıkardı. Rüçhan pazarından kuponları alıp normal pazarda hisse satarak para kazanmaya çalışırken büyük bir kayıpla sonuçlanan hadise tüm borsa camiasının ders alması gereken nitelikte. Olayın adresi ise Bagfaş hisseleri…

YATIRIMCI İÇİN KARA PAZARTESİ

Borsada esas sermayeli bir şirket olarak faaliyette bulunan Bagfaş, hafta başında yüzde 400 bedelli sermaye artırımını gerçekleştirdi. Esas sermaye sistemine tabi şirketlerin yaptığı bedelli sermaye artırımlarında rüçhan hakkı kullanımı karşılığında hisse yerine geçici makbuz verildiği, makbuzların 3 ay gibi bir sürede hisse senetleri ile değiştirildiği, ayrıca kayıtlı sermaye sistemine sahip şirketlerde ise rüçhanların hemen hisse ile takas edildiği kuralını bilmeyen, bilip de atlayan bazı yatırımcılar, rüçhan pazarından kuponları alıp normal pazarda hisse satarak para kazanmaya çalıştı. 

Ancak yaşanan kâr yerine hüsran oldu. Çünkü Bagfaş’ın bedelli sermaye artırımı yaptığı gün yani 08.09.2014’te KAP sisteminde arıza çıkması nedeniyle saat 11.11’e kadar bedelli artırım karşılığında makbuz verileceği duyurulamadı. Rüçhan pazarından rüçhan hakkı kullanım kuponlarını alıp normal piyasada Bagfaş hisselerini açığa satan yatırımcılar, rüçhanlar karşılığı hisselerin ne zaman verileceğinin belli olmaması nedeniyle açığa düştüler. Ödünç piyasasında da mal alamayan yatırımcıların zararlarının oldukça yüksek olduğu öne sürüldü.
Geçtiğimiz hafta Cuma günü bölünmüş fiyatlarla 10,84 TL’den kapanan hisse sırası, 08/09/2014 tarihli işlemlerde sert yükselişle 12,90 TL’ye, ertesi gün de 14,10 TL’ye kadar yükseldi. Hissede yüksek miktarda açık yapıldığını gören bazı kurnazların tahtayı tavan yaparak bu durumu fırsata çevirdiği belirtiliyor.
 
YATIRIMCININ BİLMESİ GEREKEN ÖZELLİK

Yatırımcıda hüsran yaratan olayda, kayıtlı sermaye sistemi ile esas sistemi hakkında bir iki cümle söylemek gerekirse işin gerçeği şöyle:

Halka açık şirketler hem kayıtlı sermaye sistemine hem de esas sermaye sistemine sahip olabiliyorlar. Ticaret  Kanunu’nun 269’ncu  maddesi, anonim ortaklığın “esas  sermayeli”  olmasını öngörmüş. Buna göre esas sözleşmede gösterilen esas sermaye sabit bir rakamdan ibaret. Ancak esas sermaye değişikliğinin yapılabilmesi için özel bir esas  sözleşme değişikliği gerekiyor.

Kayıtlı sermaye sistemi ise halka açık anonim ortaklıklarda esas sözleşme ile belirlenmiş ve ticaret siciline tescil edilmiş  azami bir miktara kadar, bazı formalitelere gerek kalmaksızın sermaye artırılabilmesine imkan sağlayan bir sistem. Kayıtlı sermaye sistemini kabul eden halka açık anonim ortaklıların tabi olduğu hükümler, esas  sermaye sistemine  tabi anonim ortaklıkların tabi oldukları hükümlerden farklı. Bu farklılık her iki sistemde yer alan şirketlerin sermaye artırımlarında da ortaya çıkıyor. 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 25,44
En Yüksek: 26,42
En Düşük: 24,98
Değişim 2,25 %
FK: 0,00
PD / DD: 0,73
İşlem Hacmi 77.148.242
Toplam Adet: 2.991.611
Ağırlıklı Ort.: 25,77
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • faruk..23 Aralık 2014 14:11

    Dolandırıcılardan uzak durun . ytdeğildir.

  • Renac12 Eylül 2014 05:39

    13.60'tan aldık. Al işte. Ne zaman gelecek o fiyata ? Önümüz bir de şu lanet olasıca fed ve doların yükselmesi. Bedelli askerlik çıkarsa parayı bozdurmam lazım. Kısaca mahvettiniz bizi. Böyle yapan kimse Allah da ona cezasını verecektir, bir musibet gelir inş. bedduam tutar eğer art niyet varsa.

  • hakan11 Eylül 2014 16:57

    LÜTFEN SPK GOODYEAR IN BUGÜN GÖNDERDİĞİ HABERİ FABRİKA KAPATILMASI DİYE VERDİ 1 DAKİKA SONRA STOK ÇALIŞMASI YAPACAĞININ HABERİNİ GÖNDERDİ LÜTFEN RİCA EDİYORUM BU ŞİRKETİ İNCELEYİN ...

  • Bagfas11 Eylül 2014 16:24

    Bu patron bunu hep yapar O yuzden kimse almaz bagfası Fırsatı buldu kendini akıllı sanıyor İmkanı var niye makbuz yaparsın Hangi yabancı yatırımcı gelip alır bagfas Makbuz olmasa yabancı mal verecekti,patron bunu biliyordu O yüzden bedelliyi makbuz yaptı herzama yaptıgı gibi Bu da başka yöntem manipülasyon Spk patrona sorsa ya niye bedelliyi makbuz tercih ettin diye

  • foşşşş11 Eylül 2014 15:49

    işi bilmeyipte vurgun yapmak isteyen kumarbazlara iyi ders olmuştur. bilmiyorsan bu .oku git mektebinde oku demişler

  • yatırımcı11 Eylül 2014 14:19

    sistem bozulmuş patron makbuzu açıklayamamış.bu sistemde hep önemli zamanlarda bozulur zaten.bir kerede yatırımcının yararına tesadüfe rastlayamadık....!!!

  • aliveli..11 Eylül 2014 09:55

    ya sonunda verecek değilmi üstüne yatacak değilya...hisseye güveniyorsanız alırsınız..vurkaç yapacaksanız sonucuna katlanırsınız...yeni üretim devreye girmesi yakındır...ozaman görün sizi hisseyi..

  • wall11 Eylül 2014 09:24

    patron tahtasında kazanamazsınnn

  • cem11 Eylül 2014 09:13

    slm.peki 2012 yılında %200 bdl srmy aert neden hisse kayıtlı sermyase tabiii isee

  • HİKAYE ..11 Eylül 2014 09:13

    2012 yılında yapılan % 200 bedelli serm. artışında makbuz değil Hisse verdi , şimdi sistem ve algı ile oynayıp yatırımcıyı tuzağa düşürdüler , tek suçlu yok çok suçlu var