Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

Siyah Kuğu…

17 Ocak 2015, 08:19 - -

Kuğu desem  bembeyaz narin ve müthiş güzel bir resim canlanır gözünüzde değil mi?!!

Onların sudaki kibar ve narin hareketleri ve  hatta romantizmi aklınıza gelir.. Kuğular eşsiz gezmezler. Sadakatlidirler. İhanet etmezler..

Ama ya  …. “Siyah Kuğu” dersem…!

Anlam tamamen değişecektir..

Olasılık dışı… Olması hatta imkansız… Olması durumunda akıllara zarar durumlar için kullanılır bu deyim.. Ve siyaset ile  ekonomide sıkça kullanılır ..

Kim derdi ki;

İzlanda’da yanardağ patlayacak ve bütün Avrupa’da uçak trafiği felç olacak!  İmkansızdı. Ama OLDU..!

Birinci Dünya Savaşı…

1929 Ekonomik Depresyonu….

11 Eylül saldırısı...

Anayasa kitapçığı fırlatmaktan doğan finansal kriz...

ABD’de Mortgage Kriziyle başlayan toksik varlık haline gelen fonlar ve FED’in seri para basımı ve kamulaştırmalarıyla devam eden kurtarma planları...

Operation Twist …

Rusya-Ukrayna-Kırım arasındaki yaşananlara ABD ve Avrupa’nın da yatırımlarla karışması…

Sonra bu yaptırımların bumerang etkisiyle en çok başlatanları vurması.. Şaka gibi ama gerçek. Ve şimdi yaşadıklarımız.. Doların, petrolün, altının kısa bir süre birlikte aynı yöne hareketi mümkündür ama bu sürekli olmaz… Oysa bakın ekranlarınıza hepsi yükseliyor ya da aynı anda düşüyor değil mi??

Tüm bunlar iyi birer Siyah Kuğu örneğidir işte…

Ve bugüne geldiğimizde ise;

15 Ocak 2015’de İsviçre Merkez Bankası Euro/Frank 1,20 seviyesinde destekleme kararından vazgeçti ve piyasalar bu beklenmedik şokla sarsıldı..

Euro, dolar karşısında son 11 yılın en düşük seviyesine gerilerken, altın 1,265 dolarons seviyelerinde yükseldi.

İsviçre Frankı dolar ve euro karşısında sert yükselirken suların durulmasıyla birlikte kazanımlarının yarısını geride bıraktı.

AMB 22 Ocak’taki toplantısı öncesinde gerçekleşen bu durum sadece Foreks piyasalarında değil tüm piyasalarda dalagalanmaya ve beklenmedik bu durum karşısında karışıklığa neden oldu.

Altın ve petrol yükselirken borsalarda satış vardı. Döviz endeksinde ise 92,500 seviyesi aşıldı..

Almanya’da DAX Endeksi tarihi zirvesine tırmanırken… Yunanistan'ın iki bankası merkez bankalarına başvurarak acil para yardımı istedi..

ABD tarafında TÜFE 6 yılın en sert düşüşünü yaşarken yine ABD’de gelen banka bilançolarında azalan karlar dikkat çekti..

Küresel piyasalarda tahvillere olan talep de güvenli liman arayışımı yoksa faizlerin daha da düşebileceğine olan inanışla bu seviyelerden almak olumlu olur inancımı zaman gösterecek.

Ancak birbiriyle aynı anda aynı yöne hareket etmeyen enstrümanların birlikte hareket etmeleri de küresel finans krizinin enteresanlığı olsa gerek..

Doların yükseldiği iç piyasada Sn Erdoğan’ın Merkez'e faiz indirimi konusunda sert yüklenimi sonrasında tahvil faizlerinin de dolar ile birlikte yükselmesinin tek açıklaması olabilir; piyasalar nevrotikleşti…. Dolar/Euro paritesinde 1,14 seviyelerindeyiz. 1,06 seviyeler görülür mü? Olasılık dahilinde …!

A1 Capital yorumu

“Risk paradır” diyen Japon sözünün tam zamanı aslında .Ancak daha seri ve daha dikkatli hareketle.. Stoploss kullanarak. Bakılabilecek tüm parametreleri göz ardı etmeden.

Veri açısından yoğun bir haftayı geride bıraktık. Yorucu ve yıpratıcı kayıpların ne yazıkki kaçınılmaz olduğu bir haftayı hemde…

Önümüzdeki hafta daha da yoğun olacak. Merkez Bankaları haftası da diyebiliriz..

20 Ocak Salı TCMB PPK faiz toplantısı

Sn Erdoğan’ın “Faiz indirimi konusunda daha ne bekliyorsun…” diye seslendiği MB’nın bu toplantıda faiz indirimi konusunda adım atıp atmayacağı merak konusu oldu bir anda. Zira hiçbir ekonomist faiz indirimi kararı beklemiyordu. Özellikle 22 Ocak AMB toplantısı öncesi.. Merkez'in işi zor. %8,25 seviyesinde bulunan PF’de 25 baz puan bir indirim yapıp hükümetin gönlünü almaya mı çalışacak yoksa sürpriz şekilde 100-150 baz puan indirim mi?? İşte bunu tahmin çok zor..

22 Ocak Perşembe AMB faiz toplantısı ve Draghi konuşması

Bu analizimizi hazırlarken Alman Şansölyesi Merkel ile Draghi’nin toplantı yaptığı haberi düştü piyasaların gündemine..

Varlık Alım Programı’na başından beri inanmayan ve bu konunun gecikmesi için dolaylı olsa da Draghi’yi sözel beklentiler ile piyasaları oyalamaya zorlayan Almanya’nın Rusya yaptırımlarıyla geri çark edip sorunlu ülke tahvilleri de dahil olmak üzere Parasal Genişleme’de 1 trilyon euro seviyesinde  bir program açıklama ihtimali halihazırda piyasa iyimserliği ile fiyatlanmakta..

Ve 27-28 Ocak Fed toplantısı

Sonuç olarak;

Euronun değer kaybının devam ettiği, Rusya’nın yoğun stres altında olduğu ve rublenin dolar karşısındaki kayıplarının tek olumlu etkisi sermaye piyasalarında yaşanmakta. Bunun reel sektör açısından baktığımızda durum gittikçe vahim hale gelmekte. Türkiye ekonomisinin daralan ihracat hacminin yanı sıra para birimlerinde yaşanan oynaklık neticesinde kur farkında doğan zararlar... Rusya ile deriden inşaata, turizmden gıdaya ve hatta bavul ticaretine ciddi sekte vurmakta. Nakdin dönmediği ve ticaretin durma noktasına gelmeye başladığı zor bir süreçteyiz ne yazık ki…

Avrupa’nın parasal genişlemeye gitmesi durumunda euronun değer kaybını da buna eklediğimde ihracatımızın neredeyse %70 yakın kısmını Almanya’ya yaptığımızı hatırlatırım, bu durumda doğacak olan kayıplar ise zamanla ortaya çıkacak.

Faizlerde Merkez'in indirime gitmesi de hemen paranın yatırıma gideceği anlamına gelmeyecektir. Para önce güvenli liman arar kendine. Ve bu bunca jeopolitik riskin etrafında döndüğü ortamda reel sektör olmayacaktır..

Tek avantajımız petrolün ve doların şu an için bize sağladığı avantaj. Ancak Siyah Kuğular çoğalmakta ve avantajlar birbir dezavantaja dönmekte…

Bu arada önemli hatırlatma..

19 Ocak 2015 ABD Borsaları kapalı… M.L.King Günü nedeniyle...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)