Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

Moody’s ve Türkiye Değerleme Raporu Ağustos 2015 beklentiler… Olasılıklar… Ve notlarımız

07 Ağustos 2015, 12:57 - -

İÇERİK:

Türkiye'nin yıllara göre kredi değerlendirmeleri tablosu,

Şirket kredi derecelendirmeleri hakkında,

MOODY'S yatırım dereceleri ve derecelendirme skalası,

1994 Krizi sebeplerinden MODDY'S,

Kredi notu ve ekonomik belirsizlikler,

Kredi notu karşılaştırmaları,

Haber Alıntıları,

Türkiye'nin kredi notu nasıl olur incelemesi

A1 CAPİTAL BEKLENTİMİZ

Seçimler sonrasındaki siyasi süreçte hükümet kurma konusunda koalisyon görüşmeleri ve değerlendirme toplantılarının olduğu sürece rastlayan Türkiye Değerlemesi Raporu konusunda Moodys’in daha önce Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde olduğu gibi bu değerlemeyi pas geçebilme ihtimalini olası beklentimiz içinde tutuyoruz.

Değerlemenin iç siyasete müdahale şeklinde algı yaratmasından kaçınabileceğini ancak daha sonrasına ertelemesi durumunda olası riskler ve sonuçlar konusunda yaptırım gücü ve hatta not indirimine gidebilme ihtimalini de ikinci baz senaryonumuz da değerlendiriyoruz.

Ancak bu senaryonun devreye girebilmesi için hükümetin kurulamaması..jeopolitik risklerin artması ve makro ekonomik dengelerde ciddi bozulmaların artma ihtimalinde devreye gireceği öngörümüzü koruyoruz..

*2011Sonu Ba2 (Pozitif) 2012 SonuBa1 (Pozitif) 20 Mayıs 2013 Baa3 (KYN 1)

MOODY'S VE TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTLARI

MOODY'S VE GENEL TANIMLAMALAR, AÇIKLAMALAR…

Bir şirketin kredi derecelendirmesi, potasiyel yatırımcılar için tahvil gibi kredi kâğıtları hakkında bir malî göstergedir. Bu derecelendirmeler, Standard & Poor's, Moody's veya Fitch Ratings gibi kredi değerlendirme kuruluşları tarafından yapılır Standard & Poor's derecelendirme skalası, en iyiden en kötüye, şöyledir: AAA, AA, A, BBB, BB, B, CCC, CC, C, D. BBB'nin altındaki tahviller spekülatif veya yüksek riskli sayılır.

Moody's derecelendirme sistemi benzerdir ama isimlendirme biraz farklıdır. En iyiden en kötüye şöyle sıralanır: AAA, Aa1, Aa2, Aa3, A1, A2, A3, Baa1, Baa2, Baa3, Ba1, Ba2, Ba3, B1, B2, B3, Caa1, Caa2, Caa3, Ca, C. (KYN 2)

MOODY’S – Yatırım Dereceleri Aaa______________En yüksek kalite, sağlam, Yalnız küçük bir yatırım riski taşırlar Aa1,Aa2,Aa3______En yüksek dereceden düşük bir farklılığa sahip olmakla birlikte, yine yüksek dereceli ve sağlamdır. A1,A2,A3__________Ortanın üstündedir. Sağlam ve güvenilir olmakla birlikte ekonomik şartlardan etkilenebilir. BAA,Baa2,Baa3____Orta derecelidir. Uzun vadede risklidir. Spekülatif özellikler taşır. MOODY’S – Spekülatif Dereceleri Ba1,Ba2,Ba3______Spekülatif özelliktedir. Belirsizlikler taşırlar. B1,B2,B3__________Yatırım niteliği taşımaz. Borçlanma şartlarına uymama ihtimali yüksektir CAA,Caa2,Caa3____Kısa dönemli riski dahi oldukça yüksektir.

CA_______________Tamamen spekülatiftir. Geri ödeme hemen hemen imkansızdır.

(KYN 3)

MOODYS derecelendirme skalası su şekildedir.

 

1992'den sonra yine ilk yatırım yapılabilir ülke seviyesini aldığımız tarih 2013. Yani 21 yıl sonra….!

MOODYS VE TÜRKİYE DEĞERLEME SERÜVENİNDE ÖNEMLİ VİRAJLAR

''1994 KRİZİNİN SEBEPLERİNDEN BİRİ MOODY'S''

Türkiye'nin açıklanan özelleştirmelerini yapamaması ve enflasyonun yüksek düzeylerde seyretmesi sebebiyle Moody's, 1993 yılında ülke notunu yatırım yapılabilir seviyeden (Baa3) spekülatif seviyeye (Ba1) indirdi. Piyasalarda bu durum; Türkiye'yi ani dalgalanmaya iterek, 1994 krizini etkileyen unsurlardan biri olarak değerlendirildi. Bu süreç içerisinde S&P ve Fitch de Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeden, spekülatif seviyeye indirdi. Türkiye’nin kredi notu 2004 yılına kadar aynı seviyelerde kalırken,  2004 yılında S&P tarafından ''BB-'',  2005 yılında Moody's tarafından ''Ba3'' ve  2005 yılında Fitch tarafından ''BB-''ye yükseltildi. (KYN 4)

KREDİ NOTUNDA EKONOMİK BELİRSİZLİKLER ÖNEMLİ ETKEN

Kredi kuruluşları tarafından Türkiye'nin kredi notlarında politik ve ekonomik belirsizliklerin etkili olduğu belirtiliyor. Türkiye özellikle 1990'lı yıllarda alınan bu düşük notlar neticesinde uluslararası piyasalarda borçlanırken vade yapısı ve maliyeti daha uygun olan piyasalardan borçlanamadı. Dış pazarlarda uygun koşullarda borçlanamayan Türkiye ekonomisinde iç borca başvuruldu ve bu durum ülke ekonomisini olumsuz etkiledi.

Türkiye'deki kaynaklar kamu tarafından kullanıldığından reel sektörün ihtiyacı olan kaynak temini sağlanamadı ve bu durum reel sektörün yüksek faiz şartlarında faaliyette bulunmasına yol açtı. (KYN 5)

2007-2008 yıllarında Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşanan belirsizlik, seçimler nedeniyle artan siyasi bunalım ve kargaşa, Irak’a kara harekatı ihtimali, Adalet ve Kalkınma Partisinin kapatılması endişesi ve bütün bunların yanında küresel finansal piyasalarda yaşanan olumsuzluklar kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkındaki görüşlerini olumsuz etkileyen ve görünümünün pozitiften durağana ve negatife çevrilmesine neden olan temel faktörler olarak karşımıza çıkmıştır. Eylül 2008-2010 döneminde aralarında Yunanistan, İspanya, Portekiz, İrlanda ve Rusya’nın da bulunduğu yaklaşık 40 ülkenin kredi notunun toplamda 100 kez düşürülürken aynı dönemde Türkiye, notu artırılan 14 ülkeden biri olmuştur. S&P Türkiye’nin (BB-) olan derecelendirme notunu 19.02.2010 tarihinde (BB) olarak açıklamıştır. Ancak bu not halen, (BBB-) olan “yatırım yapılabilir” seviyenin 2 kademe altındadır. Moody’s ise 2010 yılı itibariyle Türkiye’nin notunu (Ba2) olarak açıklamış olup bu not da (Baa3) olan yatırım yapılabilir seviyenin 2 kademe altındadır. Fitch’in ise Türkiye hakkında açıkladığı son derecelendirme notu (BB+) olup bu not da “yatırım yapılabilir” seviye olan (BBB-)’nin bir kademe altında bulunmaktadır. (KYN 6) Moody’s  Aralık 2005’de kredi notu bir basamak artırarak Ba3’ durağana, Eylül 2009’da ise Ba3 pozitife çıkarmış,  Ocak 2010’da notu bir basamak daha artırarak Ba2 durağana,  Ekim de ise notu sabit bırakırken görünümü durağandan pozitife çevirmişti. (KYN 7)

2011 YILI TÜRKİYE ÜLKE KREDİ NOTU KARŞILAŞTIRMALARI:

GSYH Büyüme Oranı: 3

Kamu Borcu/GSYH: 39,4

Enflasyon Oranı: 6,5

Cari Açık/GSYH: -9,9

Kredi Notu: BB

(KYN 8) Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin "Ba2" olan kredi notunun görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. Kuruluş ayrıca Türkiye'nin gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme tahminini bu yıl için yüzde 6.5'e, 2011 için ise yüzde 5'e yükseltti. Moody's açıklaması sonrası gösterge bileşik faiz işlem bazında yüzde 8.05'ten yüzde 8'in altına indi. Gösterge faiz işlem bazında en düşük yüzde 7.97 bileşik seviyesini gördü. Bankalar arası piyasada dolar/TL kuru ise 1.4525'ten 1.4500'e kadar geriledikten sonra saat 1151 itibariyle 1.4475'ten işlem görüyor. Moody's hem İBB hem de TOKİ ile ilgili derecelendirmeyi en son 8 Ocak 2010'da yapmıştı. Moody's bu sabah yaptığı açıklamayla ayrıca, Türkiye'nin ''Ba2'' olan kredi notuna ilişkin görünümünü durağandan, pozitife yükseltmiş, bu yıl ve gelecek yıl için büyüme tahminlerini de yukarı yönlü revize etmişti. (KYN 10)

2012:

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu, 20 Haziran 2012'de yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı olan ''Ba1'' olarak belirledi. Kuruluşa göre, Türkiye'nin kredi notunun görünümü ''pozitif'' durumda bulunuyor. (KYN 11)

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ,

* Yakın dönemde Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu BB 'dan 'BBB-''ye yükseltti,

* Görünümünü ise ''durağan'' olarak belirledi.

* Ülke tavanını ise ''BBB-''den ''BBB''ye yükseltti.

S&P ise;

* Türkiye'nin kredi notunu 1 Mayıs 2012'de ''BB '' olarak belirlerken,

* kredi not görünümünü ''durağan'' olarak değerlendiriyor.

(KYN 12)

20 MAYIS 2013 : Baa3

Türkiye Ekonomik Görünümü

*2009 Yılından itibaren borç oranı %10düşmüştür.

*Borç rakamı GSYİH'nın %36sıra gerilemiştir.

*Borç stokunun vadesi uzamış 4.6'ya çıkmıştır.

*Faiz artırımlarına karşı kırılganlık azalmıştır.

*Tasarruf açığını azaltma adına emeklilik fonu reformları yapmıştır. İlk 4 ayda emeklilik fonuna katılım oranı %13,5 artış olmuştur.

*Enerji ithalatı hala bütçe açığı için önemli bir sorundur. Hükümetin enerji politikasına dayalı yürütmeye çalıştığı reform izlenmektedir.

*Enerji ithalatı olmadan ödemeler dengesi değerlendirildiğinde bütçe fazla vermektedir.

(KYN 13)

25 MART 2014

Döviz kuru GSYH'nın %13'dedir (düşük bir oran)

"Hükümetin faiz oranlarındaki olası değişimlere karşı hassasiyeti yerel ve dış borç profilinin ortalama vadelere uzatılması için süregelen çabalar ile azalıyor. Dahası, mali politikanın ekonomiye yönelik şokların bir kısmını absorbe edebilecek yetkinlikte olması beklenmektedir." (KYN 14)

22 ARALIK 2014

MOODY'S, Türkiye'nin kredi notunu Baa3 olarak belirlerken, görünümü negatifte tutuyor. Kuruluş, 16 Mayıs 2013'te Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir ülkeler kategorisine çıkarmıştı. (KYN 15)

6 AĞUSTOS 2015

LONDRA (AA) - Moody’s'in "Küresel Makro Görünüm" raporunda ABD’deki güçlü büyüme ve dengelenen finansman koşullarının küresel ekonominin önümüzdeki yıl daha güçlü büyüme kaydetmesini sağlayabileceği belirtildi. Gelişmekte olan ekonomiler arasındaki ayrışmanın genişleyeceğine işaret edilen raporda, G-20’nin ekonomik büyümesinin bu yıl yüzde 2,8, gelecek yıl ise yüzde 3 olmasının beklendiği vurgulandı.

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTU NASIL OLUR?

Ekonomistler,

Moody's'in bugün yapacağı Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve negatif görünümü değiştirmeyeceğini tahmin ediyor.

Mayıs 2013'te Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Moody's, bu yıl ikinci gözden geçirmesini 7 Ağustos Cuma günü yapacak.

Kuruluş, daha önce değerlendirme takviminde yer alan 10 Nisan'da Türkiye'nin kredi notu ve görünümünde güncellemeye gitmeyerek, Türkiye'ye yönelik değerlendirmesini böylece üçüncü kez ertelemiş oldu.

Türkiye'ye yönelik son revizyonunu 11 Nisan 2014 tarihinde yapan Moody's, not görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirirken, "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit etmişti.

Moody's genel seçimin ardından 10 Haziran'da yaptığı açıklamada seçim sonuçlarının siyasi belirsizliği artırma ihtimaline dikkati çekmişti.Erste Securities İstanbul Başekonomisti Nilüfer Sezgin, en son yaptığı değerlendirmelerde politik gelişmelerin kredi notu üzerinde riskler yarattığına vurgu yapan Moody's'in cuma günü Türkiye'nin kredi notunu ve negatif görünümü teyit edebileceğini veya hiç bir açıklama yapmayarak kararını erteleyebileceğini ifade etti.

Büyüme dinamikleri açısından son yıllarda ortalama yüzde 3'lerde takılı kalmış bir performansın da yine kredi notu açısından heyecan uyandırmadığını dile getiren Sezgin, şöyle konuştu:

"Politik istikrara kavuşulması ve reformlarda ilerleme sağlanması Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyedeki notunu muhafaza etmesi veya artırması için olmazsa olmaz şart gibi görünüyor. Ayrıca, yine Moody's'in önemle takip ettiği dış kırılganlık endeksi de rezervlerin düşük olması sebebiyle, stres

ve belirsizlik dönemlerinde kredi derecelendirme kuruluşlarını ekstra ihtiyatlı olmaya itiyor. Zira benzer nota sahip ülkeler arasında Türkiye bu alanda kırık not alıyor."

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland ise Düşük enerji fiyatlarının cari açık üzerindeki baskıyı hafifletmesine rağmen uluslararası rezervlerin halen düşük seviyede olduğunu dile getiren Hungerland, bu nedenle Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Türkiye'nin net uluslararası yatırım pozisyonunun (UYP) geçen yıla kıyasla kötüleştiğini belirtti.

"Türkiye'yi hala güçlü sermaye akışı dalgalarına karşı çok hassas yapan özellikle kısa vadeli nominal değer olmak üzere yabancı yükümlülükleri arttı. Net UYP, o ülkenin borç ödeme kabiliyetini ortaya koyan iyi bir gösterge. Türkiye'de UYP, gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında bir miktar daha zayıf. Bu duruma yüksek siyasi belirsizliği de eklediğimizde (henüz hükümetin kurulmaması ile PKK ve DAEŞ'e karşı mücadele) oldukça olumsuz bir tabloyla karşılaşıyoruz."

Türkiye'nin dış zayıflığının kamu sektöründen ziyade özel sektör kaynaklı olduğunu vurgulayan Hungerland, kamu maliyesini ise oldukça olumlu gördüğüne dikkati çekti.

AA (KYN 18)

KAYNAKÇA:

KYN1: milliyet.com.tr KYN2: https://tr.wikipedia.org/wiki/Kredi_derecelendirmesi

KYN3: https://www.ekodialog.com/Konular/standar_moodys.html KYN4: http://www.ahaber.com.tr/ekonomi/2013/01/29/turkiyenin-kredi-notu-seruveni(29 Ocak 2013,Salı)

KYN5: http://www.ahaber.com.tr/ekonomi/2013/01/29/turkiyenin-kredi-notu-seruveni

KYN6: http://www.dailymarkets.info/turkiyenin-derecelendirme-gorunum-ve-not-tarihcesi/ KYN7: http://www.turkishnews.com/tr/content/2013/05/21/fitch-moodys-turkiye-yatirim-yapilabilir-ulke/

KYN8: satev.org

KYN9: kredibulteni.com KYN10: http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2010/10/05/turkiyenin_kredi_notu_yukseldi

KYN11: https://www.ekodialog.com/Konular/standar_moodys.html

KYN12: http://www.ahaber.com.tr/ekonomi/2013/01/29/turkiyenin-kredi-notu-seruveni

KYN13: milliyet.com.tr

KYN14: www.internethaberi.com

KYN15: www.fortuneturkey.com

KYN16: finans.gazetevatan.com KYN17: http://www.bik.gov.tr/moodys-in-kuresel-makro-gorunum-raporu-haberi-89411/

KYN18: http://www.trtturk.com/haber/turkiyenin-kredi-notu-nasil-olur-144029.html (4ağust2015)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)