Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

Fed toplantı tutanakları “Haziran olmaz” demişti! Eylül de gel der mi?

17 Haziran 2015, 14:59 - -

ABD Merkez Bankası (FED), Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 28-29 Nisan tarihli toplantı tutanakları birçok Fed üyesinin Haziran'da faiz artırımını olanaklı görmediğini ortaya koymuştu. Öte yandan olası görülmemekle birlikte Haziran ayında gerçekleşecek bir faiz artırımı üyeler tarafından göz ardı edilmediği anlaşılıyordu…!

Tutanaklara göre, üyelerin çoğu ekonomi ve istihdamın ilk çeyreğin ardından toparlanmasını ve ılımlı bir hıza erişmesini bekliyordu. 2006'dan bu yana ilk kez gerçekleşecek faiz artırımı hakkında, üyelerin pek çoğu bunun enflasyon ile istihdam verilerine bağlı olacağını kaydetmişti. Fed Mart ayı toplantısında ise “Sabırlı” ifadesini kaldırmış ve yılsonu için federal fonlama oranı beklentisinin %1,125'ten %0,625'e indirmişti.

Yellen’a göre faiz artırmak için 2015 sonu “Uygun” demişti..!

22 Mayıs’da açıklanan ABD TÜFE’ye göre; ABD'de gıda ve akaryakıt fiyatları hariç enflasyon, Nisan'da beklenenden hızlı artış göstererek, Nisan'da aylık bazda yüzde 0.3 artışla beklentiyi aştı ve Fed'in hedefine yaklaşıldığına işaret etti. Aynı gün akşam saatlerinde Fed Başkanı Yellen, 2015 yılı sonuna doğru faiz artırımının olasılığını artıran demeçlerde bulundu.

Yellen’ın açıklamalarından satırbaşları:

· Zayıf gelen 1. Çeyrek büyüme rakamı geçici. (Bkz. Sayfa 4 GSYH Tablosu) · Ilımlı büyüme devam edecek.
· İlk çeyrek verilerinin ardından ABD ekonomisinin ılımlı bir büyüme hızına geri dönmesini bekliyorum · Faiz artırımı için işgücü piyasası koşullarında sürekli bir iyileşme ile enflasyonun orta vadede yüzde 2'nin altına gerileyeceğine yönelik güven duyulması kriterleri önemli.
· Enflasyon yüzde 2'lik hedefin altında kalmaya devam ediyor ama ekonomi güçlendikçe enflasyonda artış olacak. (Bkz. Sayfa 4 Enflasyon Tablosu)
· İşsizlik 2015 sonunda yüzde 5'e yakın seviyelere gerileyebilir. (Bkz. Sayfa 3 İşsizlik Tablosu)
 · Ekonomi beklediğimiz gibi gelişmeye devam ederse, bu yıl içinde faiz artırımının ilk adımını atmanın uygun olacağını düşünüyorum
· 2006’dan bu yana ilk kez gerçekleşecek ilk faiz artırımı kademeli olabilir. (Bkz. Sayfa 3 Faiz Oranı Tablosu)
· Dünya ekonomisinde ise soğuk rüzgarlar esiyor.

 Fed Hane Halkı Anketi

Fed’in ABD hane halkının ekonomik refahına ilişkin gerçekleştirdiği raporu açıklandı. Bu rapora göre çok sayıda Amerikalı çalışan, zam almasalar dahi daha uzun saatler çalışmak istiyor.

*Ortalama saatlik ücretler Nisan ayında yıllık bazda sadece yüzde 2.2 yükseldi.
* Toparlanmanın başlamasından bu yana aynı dar aralıkta dalgalanan gösterge, tarihi norm olan yüzde 3 ile 4 aralığından oldukça uzak seyrediyor.
* ABD’de işsizlik oranı 7 yılın en düşük seviyesinde ve istihdam istikrarlı bir yükseliş gösteriyor.

ABD 1. Çeyrek Büyüme Revizesi

 İlk açıklanan veriye göre ABD %0,2 büyüme göstermişti hâlbuki beklenti %1’lik bir artış olacağı yönündeydi. İlk hesaplamada yer almayan dış ticaret verisi ise batı kıyısı liman grevlerinden etkilenmiş ve son 7 yılın en büyük dış ticaret açığını oluşturmuştu. Beklentiler 1. Çeyrek büyüme verisinin -%0,8’e revize edileceği yönündeydi ve küçük bir sapma ile -%0,7 olarak gerçekleşti. ABD Büyüme’de 2014 yılında da benzeri şekilde artı puanlardan eksi puanlara revizeler görülmüştü.

ABD Mayıs İstihdam Raporu

ABD Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisi 226.000 olan beklentinin çok üzerinde 280.000 olarak gerçekleşti (2014 sonunda beri en büyük artış). Bir önceki veri 221.000’e revize edildi (226.000’den). İstihdam raporunda yer alan bir diğer önemli veri olan ortalama maaşlar %0.2’lik artış beklentisini aşarak %0.3 olarak gerçekleşti. Bir önceki maaş artışı yine %0.2 beklentisine karşın %0.1 olarak gerçekleşmişti. İşsizlik oranı ise %5.40 olan beklentileri aşarak %5.50 olarak gerçekleşti (Bir önceki ay %5.40). FED’in yıl sonu işsizlik oranı hedefi %5.00 ila %5.20 aralığında geçekleşmesi yönünde.

 A1 Capital yorumu

Yine Bir FED Toplantısı ve yine piyasalar beklemede..! 2015 yılın başından bu yana FED in önce parasal Genişlemeyi sonlandırması ve sonrasında tutanaklardan SABIRLI ifadesi kaldırmasıyla devam eden süreçte her toplantı piyasalar için stresli ve dalgalı oldu.
Neydi etkileyen piyasaları: Fed in faiz artırımı yapabilme ihtimali..!
Artırırsa ne olacak? : Piyasalarda Paradan para kazanma devri sona erecek.. Dolar anavatanına dönecek…!
Biz bu söylemleri o kadar çok fiyatladık ki..!
Artık artıracaksa artırsın kıvamına geldik mi? EVET

 Ancak bunun gerçekleşmesi durumunda ki bu arıtışlar korkulan gibi 100 baz puan olmayacak elbette ama FED faiz artırımlarına başlarsa kademeli olarak devam edecek artış ihtimalinide göz önünde bulundurmamız gerekecek.Ve bu durum Kırılgan Beşli içinde yer alan bizim gibi gelişmekte olan piyasaları beklenenden daha fazla etkileyecebilecek..!

A1 Capital olarak beklentimiz..!

 FED bu toplantıda tüm olasılıkları ve Fazi artırımının eksi artılarını çok tartışacak. Verilerdeki sıkıntının farkında olmakla birlikte geçici olanlar ve devam edebilecek riskleride gözardı etmeden AB ve Yunanistan risklerinide dikkate alarak topu 2.Ç Büyüme Rakamına atarak bir süre daha beklemeyi tercih edecektir.Bu konuya ilişikin beklentilerimizi destekleyen grafikler raporumuzun devamında bulacaksınız..!

Temmuz sonunda gelecek olan Büyüme Rakamındaki iyileşme tatmin edici boyutta olursa İlk Adımı Eylül Ekim Aylarında atabilir..Doların seyri ve 10 yıllıklar FED in istediği seviyelerinin çok üzerinde ve bu Fedin hoşuna giden bir tablo değil elbet..

Revizeside Eylülde gelecek olan Büyüme verisini dikkate alarak Faiz Artırımı konusuna daha net açıklık getireceğini ancak bu konuda yinede aceleci olmayacağını düşünüyoruz.

Bu Durumda Bu toplantıda Eylül yada Ekim Net çıkmasada yine Beklenti Yönetimiyle ancak izlenecek verilere daha açıklık getirilecektir. Sonuç olarak ; Faiz artırımı adımı beklemesekte temkinli bekleyişimize devam ediyoruz. Dolar Abd 10 Yıllıklar ve Dxy rehberlerimiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)