Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Yatırım ve yatırımcı kültürü

15 Temmuz 2013, 01:42 - -

Değerli Gündem Medya Grubu okurları, gündemin yoğunluğundan dolayı, sermaye piyasamızın yapısal gelişimine ilişkin konular biraz popülaritesini yitirmiş gözükse de, bizim açımızdan önemini her daim korumuş ve koruyacaktır…

2013 yılı başında start alan, sermaye piyasamızda rehabilitasyon ve yapılanma süreci devam etmektedir. Bu bağlamda Sermaye Piyasası Kurulu, yeni kanunun ham halini işlemeye başlamış, belli başlı önemli konularda yol almıştır. Bu önemli konuları detaya girmeden ele alacak olursak, piyasanın sağlıklı bir yapıya kavuşmasının en önemli aktörlerinden olan yatırım kuruluşlarının (aracı kurum) daha güçlü bir yapıya kavuşması, dolayısıyla sektöre daha nitelikli hizmet vermesi için sermaye şartları yükseltilmiş ve yatırım kuruluşları öz sermayelerine göre sınıflandırılmıştır.

Diğer taraftan halka açık firmaların, keyfiyete dayalı sermaye artırımlarının önüne geçmek için, bedelli ve bedelsiz sermaye artırımlarına bir takım yeni düzenlemeler getirilmiştir. Aynı şekilde piyasanın sağlıklı işlemesi ve tasarruf sahiplerinin korunması amacı ile yatırımcıların üstlenebilecekleri riskin tespiti için uygunluk testi ve yatırımcı sınıflandırması tebliği ortaya konmuştur.

2013 öncesi tamamen iyi niyetle ortaya çıkan, fakat ilerleyen süreçte farklı bir hal alan halka arz olgusunun, şartları yeniden belirlendi, gerek aracı kurumlara gerekse halka açılacak firmalara bazı yükümlülükler getirildi.

Alt kırılımlarda, başkaca spesifik konulara ilişkin önemli düzenlemeler yapıldı ve yapılmaya devam edecektir.

Yeni kanuna ilişkin alt düzenlemeler sona erdikten sonra muhtemelen, son bir rötuşla, Türk Ticaret Kanunu ile çelişen bazı maddelerinde ele alınıp gereğinin yapılacağını tahmin ediyoruz…

Peki, kanunun son model hale gelmesinden sonra ülkemiz sermaye piyasaları coşacak mı? Elbette hayır… Bu işin birinci aşaması; zemin uygun hale gelecektir… İkinci aşama nedir? İkinci aşama ise, sermaye piyasamızda oluşabilecek ihtilafların, hızlı ve adil bir şekilde çözülmesi için, ihtisas mahkemelerinin devreye alınması… Ama adet yerini bulsun diye değil, gerçekten amaca hizmet edecek şekilde devreye alınması… Üçüncü aşama ise piyasanın derinleşmesi ve büyümesi için arzu edilen tarzda halka arzların yapılması… Üçüncü aşamada değindiğimiz nitelikte halka arzların ülkemizde neden bir türlü devreye alınamadığını bir sonraki yazımızda ele alacağız…

Elbetteki hepsinden önemlisi, yatırım ve yatırımcı kültürünün geliştirilmesi… Bu noktada ülke genelinde bir gelişimi arzu etmekteyiz ama önümüzdeki en önemli sorun ülkemizde ki ortalama eğitim seviyesi… (OECD 2010 verilerine göre ortalama 6,5 yıl maalesef) Bu noktada SPYD olarak yatırımcı kültürünün gelişimine katkı sağlayabilmek amacı ile kısmet olursa Eylül ayında ABD’de düzenlenecek olan Better Investing organizasyonuna katılacağız ve tecrübe edeceklerimizi ülkemize taşımaya gayret edeceğiz…

Sonuç olarak, kanunun yenilenmesi ile zemin uygun hale gelir ve önemlidir. Sermaye piyasamızın büyümeye hem de sağlıklı büyümeye ihtiyacı var… Bu noktada tedavinin diğer aşamalarına geçilmesi gerekliliği vardır… Gelecek yazılarımızda ilgili konulara temas edeceğiz… Saygılarımla…

Twitter:  @arfunvr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)