Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Kombassan ve Yimpaş hisselerini İMKB'de ne bekliyor

29 Ağustos 2012, 00:00 - -

Değerli okuyucular, öncelikle, Gündem Medya Grubu’nun, ülkemizin ekonomik kalkınmasın da son derece önemli bir yeri olan sermaye piyasalarının gelişimine katkı bağlamında, siz değerli tasarruf sahipleri ile bizleri interaktif bir ortamda buluşturmak adına bu ortamı oluşturması, fevkalade sosyal sorumluluk sahibi olduğunun göstergesidir.
Son dönemde yoğun bir biçimde, Yimpaş ve Kombassan firmaları ile ilgili sorulara muhatap oluyorum.
Tabii bu sualler 2012 yılı öncesi olsa idi, benim uzmanlık alanım olan, sermaye piyasalarının bir unsuru olan borsa konumuzla bağdaşmayabilirdi. Fakat yeni Sermaye Piyasası Kanun Tasarısı’nda da yer alan, ortak sayısı 500’ün üzerinde olan firmaların İMKB’ye kote olması durumu, konuyu bizim alanımıza sokmuştur. Bu paralelde Sermaye Piyasası Kurulu, Kombassan Holding A.Ş., Kombassan Sanayi Ticaret ve Yatırım Holding A.Ş.,Yimpaş Gıda Sanayi ve Tic.A.Ş.,Yimpaş Holding A.Ş. ve Yimpaş Yozgat İhtiyaç Mad.Paz.ve Tic.A.Ş.’ye, İMKB 2.Ulusal Pazar’da işlem görmek veya fiili halka arz yapmak için süre vermiştir.
Sizlerden gelen sorulardaki ortak nokta, bizim cevap verebileceğimiz, alanımıza giren kısmı, sizlerin ilgili firmalara ortak olurken ödediğiniz bedellerin yüksek olduğunu ifade etmeniz ve mevcut mali tablolarda ki muhasebe yani defter değerlerinin düşük olması konusundan dolayı halka açılıp İMKB’de işlem göreceği fiyatın düşük olabileceği ve büyük oranda zarar görebilme ihtimalinden dolayı yaşadığınız endişeler.
Kombassan ve Yimpaş ortaklarına, bir borsacı olarak şunu açıkca ifade etmek isterim; İMKB’de tasarruf sahipleri alım satım yaparken, ‘pahalı mı, ucuz mu?’ yaklaşımı ile orta ve uzun vadeli pozisyonlar açarlar. Bu noktadan yola çıkarsak, elinizde ki hisselerin son mali tablolara göre defter değerlerinin, sizlerin ortak olduğu hisse başına değerlerden, bir hayli aşağı da olduğu malumunuz. Olaki sizlerin ortak olduğu fiyatlardan borsada işleme açılsa bile, o fiyatlardan hisselerinize talep gelmeme olasılığı yüksektir. Borsa yatırımcıları, şirketlerin piyasa değeri ile defter değerini mukayese ederler. Eğer borsa fiyatı, defter değerinin çok üzerinde ise ilgili hisselere talep göstermezler, ta ki fiyatı cazip seviyelere gerileyene kadar. Dolayısıyla hisselerinizin hangi fiyattan halka açılacağının bir önemi yok, önemli olan firmalarınızın mali tablolarından ortaya çıkacak değeridir. Borsada fiyatlamalar üç aşağı beş yukarı bu paralellikte beklenmelidir.
Bize gelen sorular da ki resim ana hatları ile bu şekilde. Ben burada siz değerli Kombassan ve Yimpaş ortaklarına bazı bilgiler iletmek istiyorum, hisse senedi alarak bir firmaya ortak olduğunuzda, kanunla sabit bazı haklara sahip olursunuz; bunları size iletmek istiyorum; ortaklık hakkı, mülkiyet hakkı, kardan pay alma hakkı (temettü), sermaye artırımlarına iştirak hakkı, oy hakkı ve tasfiyeden pay alma hakkı olarak siralayabiliriz. Şimdi bu haklarınızı, ilgili firmalarda geçmis donemde bilmiyor veya bu haklarınızın kullanım mekanizmaları sağlıklı işlemediğinden gerekli katılımları yapamamış olabilirsiniz. Tam da bu nokta da ortağı olduğunuz firmaların, İMKB’ye kote olarak, Sermaye Piyasası Kurulu’nun denetimine ve gözetimine girmesi, amacı siz yatırımcıları korumak ve aynı zamanda ortaklık haklarınızın sağlıklı bir biçim de işlemesinin teminatı olmasından dolayı fevkalade lehinize bir durumdur. Diğer taraftan, ortağı olduğunuz firmaların daha etkin şeffaf ve karlı bir pozisyona girmesine sebebiyet verebilecektir. Siz değerli ortakların aktif bir sekil de yönetime, oy hakkı vesilesi ile katılabilmeniz, sizleri karlı, geleceği daha güvenli ve net bir şekilde görebilen ortaklar pozisyonuna taşıyacaktır. Artık halka açıklığı resmiyete dökülmüş ve denetime alınmış bir firmanın ortağı olarak muhatap bulabileceksiniz.
İlgili firmaların iştirakleri ve büyüklükleri düşünüldüğünde, kurumsallığa tam adım atılması ile, karlılıkları büyüyerek artma potansiyeline sahiptir. Tüm bunları zaman hepimize gösterecektir.
Dolayısıyla, siz değerli yatırımcıların, firmalarınız İMKB’ye kote olduktan sonra, firmalarınızı sahiplenerek, kanunların size verdiği haklarınızı da kullanmak marifeti ile ortaklığınızın büyümesi ile geçmiş yıl zararlarınızı telafi etmenin yolunu açabilirsiniz.
Şu noktaya takılmamalı, "Yüksek fiyatlardan ortak olduk, düşük fiyatla halka arz olacak, biz yandık”, böyle bir şey yok, İMKB’ye kote olduktan sonra birkaç yıl da firmanızın iyi ve katılımci yönetimle, karlı pozisyonlara gelmesi halinde yatırımlarınızın eski haline gelebilme ihtimali vardır. SPK denetimine girip, İMKB’ye kote olmakla beraber bu süreç başlayabilir.
Sermaye piyasalarının önemi ülkemiz de daha iyi anlaşılmaya başlamıştır. Gerek SPK gerekse İMKB bu paralelde yatırımcıların hamisi olacaktır. Yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nda yasalaşıp yürürlüğe girmesi ile oluşan ve oluşabilecek mağduriyetlerin giderilmesi temin edilecektir.
Son sözüm, geçmişde ki mali tablolar da olmuş olabilecek çarpıklıklar ayrı bir alanın konusu olmakla beraber, borsaya kote olunduktan sonraki aşama farklı olup, daha güvenli ve yatırımcı dostudur… Ben bir sermaye piyasası profesyoneli olarak, piyasamız sınırları içerisine giren sorunlarınızı anlamaya çalışıp, kaleme aldım. Kotasyon öncesi maalesef benim bilgi ve mesai alanımın dışındadır…
[email protected]
twitter: @arfunvr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)