Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Cin olmadan adam çarpmak

20 Mart 2014, 06:51 - -

Değerli piyasa katılımcıları, Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği’ni kurduktan sonra, her profilden tasarruf sahibi ile değişik mülakatlarımız oldu…

Mülakatlarımız neticesinde ortaya çıkan tablonun verdiği mesaj net; tasarruf sahiplerimizin mevcut algıları ve bilinç düzeyleri, maalesef, bu bilinçsizlikten faydalanma arzusu taşıyanların ekmeğine yağ sürmüş ve sürmeye devam ediyor gibi bir resim çıkıyor ortaya…

Elbette ki son derece bilinçli ne yaptığını bilen profillerimizde mevcut fakat, tasarruf sahiplerinin toplamı üzerinden bir değerlendirme yaptığımız takdirde, bilinç düzeyi yüksek katılımcı nüfusunun azlığı, yolumuzun uzun ve zorlu olduğunu ortaya koyuyor…

Bilinç düzeyi yüksek olan profillerin dahi kimi zaman mağduriyet yaşadıkları bir realite… Bilinçli profillerin mağduriyetleri; bazen sistem kaynaklı olabilirken bazen de kendi otokontrol sistemlerinin zayıflığından kaynaklandığını görüyoruz…

Çoğunluğu oluşturan bilinç düzeyi yetersiz profiller ile gerçekleşen temaslarda bir çoğunun; hisse senedi almanın ortaklık sonucu doğurduğu ve bu ortaklık başlamadan yapmaları gereken analizlerden bihaber ve analiz yapabilme yeterliliğinden çok uzak olduklarını görmekteyiz…

Bilinç düzeyi kifayetsiz profillerin çoğunlukla hisse senetleri aldıktan ve zarar aşamasına gelindiği durumlarda uykudan uyanarak arayışlara girdiğini görmekteyiz…

Bu noktada yerli tasarruf sahiplerinin çoğunluğunun sadece fiyat artışlarından kazanç sağlama amacı ile başladıkları yolculuklarının zorunlu yatırımcılığa dönüştüğü gerçeği ortaya çıkıyor… Açıkçası siz yatırımcı olma kavramını idrak etmeden ve bu aşamayı geçemeden, işin ikinci aşaması spekülasyon adımı ile işe başlayarak sondan başlamış oluyorsunuz ki, bu davranış modeli düzelmeden, başka bir ifade ile önce yatırımcı olmanın gereklerini yapmadan, spekülasyona soyunursanız, hem siz, hem biz hem de topyekun ülkemiz bu işten zarar görür…

Tasarruf sahibi telefon açıyor, diyor ki, 'ben xxx hissesini aldım, fiyatı çok düştü' ve bazen de, yok gözaltı pazarına alındı, işlem sırası kapatıldı… Biz de kendisine soruyoruz telefonda; sayın tasarruf sahibi, siz bu hisseyi alırken amacınız neydi? Kendisi diyor ki; örneğin 3'ten aldım, 5'e satacaktım , amacım buydu… Peki, hiç bu şirketin hisselerini alırken, ilgili firmaya ortak olduğunuz aklınıza geldi mi? Ve bu bağlamda hisseyi almadan mali tablolarına baktınız mı? Yok bakmadım sonradan fiyatı düşünce baktım… Birinci yanlışı yapmışsınız… Tasarruf sahibi diyor ki; sonradan baktım şurada şusu burada busu varmış... Peki, mali tablonun orasında onlar var da bunlar borçla mı finanse edilmiş? Veya özkaynakla mı? Defter değeri neymiş? Piyasa değeri ile defter değeri arasında nasıl bir ahenk var? Gelir tablosuna baktın mı? Para kazanıyor mu? Eğer kazanıyorsa kar payı veriyor mu? Yoksa kar payı dağıtmayıp yeni yatırımlar mı yapıyor? Yoksa Allah korusun sürekli zarar ederek özsermayeyi mi bitiriyor? Baktınız mı? Şeklinde soruyoruz… Cevaplar genellikle aynı; aslında bu işlerden pek anlamam… Ama sonra 'yandım Allah' diyorsun… Şimdi kim suçlu?

Yapmayalım, Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyelerinde tasarruf oranlarına geriledik (GSYİH'ya tasarrufların oranı) var olan 3 5 kuruşumuzu da heba etmeyelim… Ne kendinizi ne de diğer tarafları zorda bırakmayalım… Sizin paranız bizim paramız, bizim paramız sizin paranız; en nihayetinde milli servet, tasarruflarınıza bu kadar hor davranmayın…

Ülkemiz yakın geçmişte malum, tarım ve hayvancılığı ile övünürdü…

Örneğin hayvancılığa yatırım yapmaya karar verdiniz ve inek almak üzere harekete geçtiniz… Önce neye bakarsınız? Bu inek haftada ne kadar süt veriyor? Sağlıklı mı, genç mi? Gibi konulara bakarak, size vereceği süte göre hesap kitap yaparak ineğe bir satın alma fiyatı belirlersiniz… Eğer ki ineğin verdiği süte göre fiyatı pahalı ise vazgeçersiniz… Veteriner raporu olumsuz ise ineği almazsınız…

Hisse senedi yatırımlarının da bir farkı yok, borsadan aldığınız fiyata göre pay başına ne kadar kazanç sağlıyor? Pay başına kazanç veya pay başına alacağınız temettü için, borsada o firmaya kaç para ödüyorsunuz? Bütün bunlara bakmak lazım değil mi? Yoksa siz sadece ineği 3'ten alayım 5'e satayım olayına adapte olursanız, siz yatırımcı değil al-satçı olursunuz ve kurban bayramı gelse de inekleri satsak şeklinde gün sayarsınız… Ki bu herkesin harcı değildir… Önce yatırımcı olup tecrübe kazanın ki, belki ilerde al-satçı spekülatör de olabilirsiniz, başarınıza göre…

Sistemsel sorunlardan dolayı mağdur olan bilinçli yatırımcıları tenzih ederim… Saygılarımla…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)