Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmeli

03 Nisan 2015, 11:59 - -

Herkese merhabalar, temettü dağıtım sezonunun tam ortasındayız…

Bu sezonda bazı hatırlatmalar yapmanın fayda getireceğini düşünmekteyim lakin konuya tam hakim olmayan profillerin yanlış anladığı noktalar olduğunu görmekteyiz…

Örneğin basında yazılıyor çiziliyor, falanca firma %500 temettü veriyor, falanca firma 500 milyon kar payı dağıtıyor… Bu haberler sizi yanıltmasın…

Çünkü, ilgili kar payını alacağınız firma borsada kaç paradan işlem görüyor, buna göre dağıtılan temettüye iyi veya yetersiz diyelim…

1)  xxx firması %500 kar payı veriyor demek; hisse başına brüt 5 TL kar payı anlamına gelir…

2) yyy firması toplamda 500 milyon kar payı dağıtıyor ise 500 milyon TL’yi firmanın ödenmiş sermayesine bölerek hisse başı kar payı miktarını buluruz… Örneğin, toplam dağıtacakları kar payı 500 milyon TL, şirketin ödenmiş sermayesi 100 milyon TL olsun.   Hisse başı kar payı 500milyon/100 milyon olur yani brüt 5 TL olur… Neden ödenmiş sermayeye bölüyoruz? Çünkü ödenmiş sermayenin her bir TL'si aynı zamanda 1 adet hisseyi temsil eder… Halka açık ve açık olmayan toplam hisse adedinin karşılığı ödenmiş sermayedir… Örneğin, şirketin ödenmiş sermayesi 100 milyon TL, halka açıklık oranı %40 ise; 40 milyon lot borsada işlem gören hisse adedi, 60 milyon hissede borsada işlem görmeyen kısımdır. Toplam hisse adedi ise; açık olan+açık olmayan kısım örneğimizden yola çıkarak 100 milyon olur…

Şimdi devam edelim temettü kar payı mevzusuna…

Kar payı bir başka ifade ile temettü, şirketlerin kar payı dağıtım politikaları çerçevesinde belirlenir… Kar payı dağıtım politikaları da, genel kurula verilen öneri ile oylamaya sunulur, hangi kar dağıtım politikası, başka bir ifade ile hangi öneri oylamada kabul görürse o politika, kar dağıtım politikası olarak işlerlik kazanır. Örneğin, dağıtılabilir karın şu kadar bir yüzdesi kar payı olarak dağıtılsın gibi… Tabi tüm bunlara vakıf olmak için yatırımcıların şirket genel kurullarına katılma alışkanlığı edinmesi lazım gelir. Ülkemizde yatırımcılar borsaya genellikle al-sat kazancı olarak baktığından, ortaklık kültürü ve gerekliliklerinden maalesef biraz uzaklar… Kısa vadede büyük kazanç hayali ile gerçek yatırımcılığı es geçiyorlar… Temettü/ kar payı kazancı odaklı yatırım yapacak bir profilin dikkat etmesi gereken bazı ince noktalar var; öncelikle kar payı amaçlı bir hisse senedi alınca en azından 5 yıldan daha uzun bir süre ilgili firmaya ortak olup kar paylarını düzenli alıp, aldığınız kar paylarını yine aynı hisse senedine yatırırsanız, temettünün meyvesini yersiniz…

Bir diğer ince nokta ise, geçmişinde istikrarlı bir şekilde temettü veren firmaları tespit etmek fayda sağlayabilir. Çünkü geleceğe ilişkin bir yatırım yapıyorsunuz, firmanın temettü dağıtma geleneği ve yeterliliği olsun… Temettü alabilmeniz için ortağı olduğunuz firmanın bir kere kar ediyor olması lazım, aksi takdirde zarar eden bir firma kar payı verebilir mi? 

En mühim noktalardan birisi de, siz temettü almak için ortak olduğunuz firmanın borsada hisse senedini kaç paradan alıyorsunuz? Örneğin siz hisse başına son beş yılda ortalama 1 TL (net) başka ifade ile %100 temettü veren bir firmaya borsada hisse başı 10 TL ödeyerek ortak oluyorsanız temettü verimi %10 olur. Bu şekilde gelecek dönemlerde de kar payını aynı oranda dağıtacağını varsayarsak sadece temettü ile anaparanızı on yılda amorti edersiniz, fiyat artış kazançları hariç.  Diğer taraftan siz hisse başı 1 TL ortalama temettü ödeyen firmaya ortak olmak için borsada hisse başı 50 TL öderseniz temettü verimi %2 olur, bu da demek olur ki siz paranızı sadece temettüler (gelecek yıllarda da aynı oranda dağıtacağı varsayımında)  ile 50 yılda amorti edersiniz, fiyat artış kazançları hariç olmak üzere. Sonuç olarak hisse başına alınacak temettü ile borsa fiyatının mukayese edilmesi büyük önem taşır ki, bu da size attığınız taşın ürküttüğünüz kurbağaya değip değmediğini göstersin…

Türkiye’nin Sigortası; Sağlıklı Sermaye Piyasası…
Saygı ve sevgilerimle…. @arfunvr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)