Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Bu sene iş bırakılır mı?

08 Ocak 2015, 11:32 - -

Linkedin son zamanlarda çok faydalandığım ve sıklıkla iyi makaleler okuduğum bir site haline geldi. Bu bağlantıda orijinalini okuyabileceğiniz makaleyi sizler için Türkçeye çevirdim.
Hayatınızı sadece bir defa yaşayacaksınız. Hayatınızın geri kalanını sizin fikirleriniz sayesinde zenginleşen, teşekkür etmeyi dahi unutan ve sonunda sizin işinizi daha ucuza yapabilecek birini sizin yerinize işe almaktan çekinmeyecek bir patron için harcamayı belki de gözden geçirmelisiniz. Sonu olmayan çıkmaz sokak istikametinde bir işte sayısız saatler sizi mutlu etmeyeceği gibi yaratıcılığınızı da öldürecek, nihai amacınıza hizmet etmeyecektir. 
Öyleyse 2015 yılını uzun zamandır beklediğiniz işinizi terk edecek heyecanlı adımı atmak için niye kullanmayasınız?
Bağımsız olmanızı gerektiren sebepler aşağıda.

1.    İSTEDİĞİNİZ YERDEN ÇALIŞIN

Son zamanlarda nerede olduğunuz fark etmeden interneti kullanarak para kazanmak çok kolaylaştı. Artık her yerden çalışabilirsiniz: kafeden, yatağınızdan, trenden, yazlık evinizden adını siz koyun. İyi i bir dizüstü bilgisayarınız ve hızlı internet bağlantısı mevcutsa kendi kendinizi patronu olmanızın önünde hiçbir engel yok demektir. 

2.    SEVDİĞİNİZ İŞİ YAPIN

Sayısız insan 9-5 iş yaşamını kendi işini kurma veya evden çalışma imkânı ile takas ediyor. Klasik anlamda bir patron veya şirket için çalışmak artık eskisi gibi emniyetli değil. Eğer hiçbir şey emniyetli ve kalıcı değilse neden sevdiğiniz işi yapmayasınız? Başarı hikâyelerinden ilham alın: Tasarımcı Sam Jones, grafiker Kyle Webster, güzellik uzmanı Hayley Barna ve Birchbox kurucusu Katia Beauchamp ilk aklıma gelen isimler. Bu insanlar sevdikleri işleri yaparak her hafta binlerce dolar kazanıyorlarsa siz de yapabilirsiniz.

3.    DAHA ÇOK PARA KAZANIN

Yüksek para kazanan bir işte çalışıyor olsanız dahi maaşın karşılayacağından daha fazla çalışmanız gerekir. Belirli saatte belirli bir yerde olmanız belirli şekilde giyinmeniz şarttır. Verimliliğinizi öldürecek yerlere gidip sıkıcı toplantılara katılarak vaktinizi harcarsınız. Bu sınırlar olmadan sevdiğiniz işi yaparak daha fazla para kazanabilirsiniz. 
Geçtiğimiz sene tasarım ürünlerini online satan ve bu işten 100000USD den fazla kazanan Dustin Lee’ye kulak verelim:
“Creative Market sitesinde bir işyeri açmak benim ve ailem için oyunun kurallarını değiştirdi. 12 ay önce finansal zorluklar içerisindeydim. Ailemin minimum finansal gereksinimlerini karşılamak dahi benim için büyük stres kaynağıydı. Bir yıl insan hayatında ne kadar büyük değişiklik yaratabiliyor! Bugün borcum yok, ev alabilmek için para biriktirebiliyorum, sevdiğim projelerde çalışabiliyorum en önemlisi kendi şartlarımla çalışıyorum.”

4.    SIKINTILARA SON VERİN

İşinizi 2015 yılında terk ederseniz zamanınızı sevdiğiniz konulara harcayabilirsiniz. Yeni bölgeleri keşfedebilir, yeni projelere dalabilir, deneyimlerinizi geliştirebilir, heyecan verici yeni insanlarla tanışabilirsiniz. Çevreniz ve olanaklarınız dolaysısıyla elde edeceğiniz sonuçlar sürekli değişecek gelişecektir. Bazı zamanlarda kazanan olacak, bazı dönemlerde ise kaybedeceksiniz fakat asla eskisi gibi durağan bir rutin içerisine girmeyeceksiniz.

5.    KENDİNİZİ İFADE EDİN

Bir patron için çalışmayı bıraktığınızda daha önceden ifade özgürlüğünüzü sınırlamış olduğunuzu fark edeceksiniz. Kendiniz için çalışırken hiçbir fikir çılgın değildir veya hiçbir proje aşırı hırslı olmayacaktır. Beyin fırtınası yapıp nereye gideceğinizi analiz edebilirsiniz. Kendiniz serbest bırakıp çevrenizi, sınırlarınızı test edebilecek bunları yaparken de eğleneceksiniz.

6.    ÖZGÜVEN KAZANIN

Bu sene bağımsız olarak devam etmek özgüveninizi artıracaktır. Rahat bir ortamda yeteneklerinizi kullanıp çalışarak hayatınızı kazandığınızı keşfetmek harikalar yaratacaktır. İki ayağınızın üzerinde duracak, kendi önemli kararlarınızı verebilecek ve yeni alanlar keşfedebileceksiniz. Başkasının kararının gölgesinde olan bir işte yaşayacağınız başarısızlık korkusu ve güvensizlik ortamı olmadan sürekli adapte olacak ve gelişeceksiniz.

7.    İŞE GİDERKEN HEYECAN DUYUN

Sabah uyandığınızda yataktan kalkıp işe gitmekten mutlu değilseniz kesinlikle işi bırakmanızı vakti gelmiş demektir. İş, ayağınıza bağ olmamalı, solo olmaya karar verdiğinizde hedefi vuracaksınız.  Hoşunuza giden bir şey yapmanın belirgin olumlu psikolojik faydaları vardır. Bu durum sizi daha pozitif yapacak hatta çalıştığınızı bile unutacaksınız. Sabah yataktan heyecanla kalkmanızın ilacı yeni yılda yeteneklerinizi, hobilerinizi tutkularınızı bağımsız tam zamanlı bir işe çevirmektir. 

8.    SINIRSIZ OLASILIKLARI KEŞFEDİN

Başka birisi için çalışırken gelişim ve değişim imkânları nadirdir. Mükemmel bir gelecek istiyorsanız oraya varmanın değişik yollarınızı uzun uzun düşünmelisiniz. Kendi işinizde çalışmanız demek aldığınız her projenin sizi yepyeni yerlere götüreceği ve kendiniz için sınırları olmayan olanaklar yaratacağınız anlamına gelecektir.  Farklı fikir ve bakış açılarını keşfederken yeni zorluklara kafa tutabileceksiniz.
 

9.    DAHA ESNEK OLUN

Esneklik şu anda sizin için önemli olmayabilir, fakat ileride bir aile sahibi olmayı düşünüyorsanız kesinlikle önem sıralamasında esneklik yukarılarda olacaktır. İş ortamının dikte ettiğinden bağımsız olarak istediğiniz zaman sevdiklerinizin yanında olabilmek hayati öneme haizdir. Aile büyükleriniz yaşlandıkça hastalıklar kaçınılmaz olacaktır ya da yer değiştirmek gerekecektir bu durumlarda işinizin kötü etkilenmemesi önemlidir. Bir işte çalışmanın tersine kendi işinin sahibi olmak hayat sizi nereye götürüyorsa oraya gidebileceğiniz anlamındadır. 

10.    SEYAHAT EDİN

9-5 bir işte çalışırken istediğiniz anda istediğiniz yere gitmek imkânsızdır; kendi işinizin patronuysanız ise bu gereklidir ve sınırsız kapılar açacaktır. Keşfedin, çevrenizden ilham alın, yeni insanlarla tanışıp farklı diller öğrenin, portföyünüzü zenginleştirin ve yaşayacak yeni yerler bulun. Böylesi bir özgürlük gerçek keyiftir. 
9-5 işin sahte emniyetinde rahatlık bulmayı bırakmanın tam vaktidir, kendi rüyalarınız izleyin, sanatsal yetenekleriniz keşfedin, aklınız, tutkularınız ve sıkı çalışmanızın sizi yeni ortamlara taşıyacağına güvenin. 2015 yılında yaratıcılığınız sizi daha tatmin edici ve heyecanlı yerlere taşısın.  
Makale:
https://www.linkedin.com/pulse/10-reasons-quit-your-job-2015-ilya-pozin?trk=tod-home-art-list-small_1
ILYA POZIN hakkında:
Girişimci, yazar ve yatırımcı. Pluto Tv,Open Me ve Ciplex kurucusu. Forbes and Inc yazarı. 1x eş, 2x baba, 3x girişimci.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)