Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

BİST büyük düşüşler sonrasında nasıl performans sergiliyor?

22 Aralık 2014, 15:45 - -

Geçtiğimiz haftanın son yazısında %3 ve yukarı günlük kapanışlar sonrasında BIST30 endeksinin nasıl hareket ettiğini incelemiş, olası yatırım stratejilerini analiz etmiştik. Kısa vadeye odaklanan yatırımcılar kadar orta vadeye odaklanan yatırımcılara hitap edecek bir momentum stratejisi kurulabileceğini iddia etmiştik. Özellikle 2014 yılında önemli pozitif getiriler sonrasında yükselişin devam ettiğini rakamlarla ortaya koymuştuk. Bu yazıda ise '%3 ve daha fazla düştüğü günlerden sonra neler oluyor?' konusuna odaklanacağız. Yine geçtiğimiz yazının veri seti ile hareket edeceğiz. Öncelikle 2007-14 arasındaki en kötü 104 getirinin dağılımına bakalım: 

Öncelikle büyük düşüşlerin önemli bölümünün %3-4 arası kayıplardan oluştuğunu söyleyebiliriz. En büyük düşüşler ise 2008 yılında gözlemlenmiş.
BIST30 endeksi %3 ve daha kötü düşüş gerçekleştirdiği günlerin ertesinde 57 defa pozitif getiri sağlamış, 47 defa düşmeye devam etmiş. 1 gün sonraki getirilerin ortalaması %1,9 olurken negatif getirilerin ortalaması ise %2,59 olarak gerçekleşmiş. Verinin genel istatistikleri:

Çok düştü alalım stratejisinin yıllara göre toplam dağılımı aşağıdaki şekilde gerçekleşmiş:

Son 4 yılda büyük düşüşlerin gerçekleştiği günlerin kapanışında alıp ertesi gün kapanışında satmak toplamda pozitif getiri sağlamış. 2013 yılı dikkat çekici. 2014 yılında geçtiğimiz haftanın performansı da dâhil olmak üzere strateji sürekli pozitif getiri üretmiş.
Gerçekleşen en yüksek/düşük getirileri inceleyebiliriz:

Biz stratejimizi en iyi/kötüden ziyade sürekli yatırım yapmak üzerine kuracağız. 
%3 ve üstü düşüş olduğu günlerin sonunda alım yapıp geleceğe gidip geri döndükten sona en yüksek fiyattan işlem yapabilseydik 2007-11 arası toplam getirimiz %185'leri bulacaktı.
1 günlük getiriler ise şu şekilde olacaktı:

104 büyük düşüşün sonrasında ertesi gün kapanışa göre daha yüksek bir fiyat 85 defa görülmüş. En iyi fiyattan gerçekleşen getirilerin yıllara göre dağılımı:

2008 gibi bir kriz yılında en karlı strateji büyük düşüşleri bekleyip gün sonunda alım yapıp ertesi gün satmak ciddi kar potansiyeli taşıyor.
En yüksek fiyata göre pozitif gerçekleşme sayılarına bakalım:

Rakamlara bakarak en yüksek fiyat yakalandığı varsayımı altında az sayıda işlem yaparak önemli bir getiri elde etme fırsatı oluştuğunu söyleyebiliriz.
SONUÇ VE DEĞERLENDİRME:
•    BİST30 endeksinin büyük düşüş günlerinin 1 sonraki günde daha yüksek bir kapanış görme olasılığı 2007-14 verisi ile 85/104
•    Bu günlerin sonunda satış yapmak ya da portföyü elden çıkarmak ertesi gün 'Keşke bekleseydim' dedirtebilir
•    Büyük getirilerin negatif ya da pozitif farketmeden 20 işlem günü sonrası getirisi pozitif gerçekleşmiş durumda.
•    Veride bazı günlerin üstüste gelme olasılığı mevcut ama bunu detaylı analiz etmek çok zaman alacak, büyük getiri/düşüşlerin 5-10-20 günlerde çakışmadığı varsayımı altında iki stratejiyi aynı anda uygularsak
o    Çok alındı, momentum devam eder
o    Çok düştü tepki alışı gelir
Getiriler:

Satış yapmak konusunda bir analiz getirmedik, merak edenlere analizleri bizlerle paylaşmaları şartıyla veri setini gönderebiliriz.

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)