Adem Simit [email protected] Adem Simit

Yeni Türkiye’nin eski ekonomisi

18 Ağustos 2014, 10:13 - -

Türkiye bir seçimi daha geride bıraktı. Başbakan Erdoğan, yapılan bu seçim sonucu yeni Cumhurbaşkanımız oldu ve onun söylemi ile artık seçimin ertesi günü Yeni Türkiye’nin sabahına uyandık. Yeni Türkiye’ye geçmiştik geçmesine ama Yeni Türkiye’nin eski ekonomi verileri açıklanmaya devam ediyordu. Bakalım seçim sonrasında Türkiye ekonomisinde neler olup bitmiş ve bu veriler bizi - Yeni Türkiye’yi- nerelere taşıyacak.

İlk önce Haziran ayı cari açık verileri açıklandı. Haziran ayında Türkiye’nin cari işlemler açığı geçen yılın aynı ayına göre 697 milyon dolar azalarak 4 milyar 93 milyon dolar seviyesine geriledi. Cari açık son aylardaki trendini devam ettirip geriledi gerilemesine ama piyasaların bekletişinin üzerinde gerçekleşti. (Piyasa beklentisi: 3 milyar 850 milyon dolar.) Bu beklentiyi oluşturan en önemli sebepler: Avrupa ekonomisinin toparlanmaya başlaması ve altın ithalatımızın ilk 6 ayda yaklaşık 6 milyar dolar azalması idi. Ancak,  Arap ilkbaharının son bahara dönüşmesi ve kış aylarına doğru hızlı bir şekilde yol alması, Türkiye’nin dış ticaretine sekte vuruyor ve vurmaya da devam edecek gibi görünüyor.  (Sadece Irak’a olan ihracatımız  % 30 yakın bir seviyede azalma gösterdi.)

Açıklanan bir başka veri de işsizlik oranları idi. Mayıs ayı işsizlik oranımız  % 9’dan, % 8,8’e düşmüş.  İşsizlik oranı erkeklerde % 8 iken, kadınlarda % 10,5 olarak gerçekleşmiş. Yine genç işsizliğimiz de % 15,8 olmuş. Tabi bu oranlar yeni Türkiye’ye yakışmayan oranlar. 2014 yılında frene basmış bir Türkiye’de, beklenen bu büyüme oranları ile yakın zamanda işsizlikte pek de iyileşme olacağını zannetmiyorum. Bu sebepledir ki, Türkiye için % 5’in üstünde büyümelidir.  % 5’in altında bir büyüme potansiyelimizin (olması gerekenin) altında bir büyümedir ki; öngörülen büyüme oranlarımız ile  ( %4) 2023 hedefi çok zor.

Şimdi gelelim yürürlüğe giren ve girecek olan iki tane güzel düzenlemeye:

Birincisi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Abonelik Sözleşmeleri Yönetmelik taslağına göre tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıl ve daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip olacak. Şahsen beni bu GSM ve internette bu sözleşmelerden canım çok yanmıştı. Doğru ve yerinde bir düzenleme olmuş. Haksız yere alınan fahiş cezaları ödemekten kurtulmuş olacağız ki; uygulamaya geçtiği gün tüketicinin bayram yaptığı gündür. 

İkincisi ise çalışanın en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun hastalanması halinde, ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla 1 yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar ücretli mazeret izni verilecek olması. Bakanlar Kurulu’nun hazırladığı bu düzenlemede yürürlüğe girdi. Yine bu da doğru ve yerinde bir uygulama olmuş.

Yeni Türkiye’de daha iyi bir ekonomi verileri ve refahı daha yükselmiş bir halk görmek dileğiyle… Vesselam

Twitter: @ekonomiperver                                Facebook: Ekonomi Perver

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster