Adem Simit [email protected] Adem Simit

O eski halinden eser yok şimdi

07 Aralık 2014, 20:28 - -

Dünya petrol fiyatları konusunda artık yepyeni bir konjonktür ile tanıştı.  Eski pahalı, cep yakan petrol fiyatları gitti. Yerine petrol ithalatçısı ülkelerin ‘çifte telli’ oynamasına sebep olan petrol fiyatları geldi. Herhalde Petrol’ün dili olsa ilk söyleyeceği ilk şarkı İbo’dan “O eski halimden eser yok şimdi.” olurdu. Eee kolay değil 106 $’lardan 70 $’a düşmek.

Peki, hocam ne oldu da bu melet bu kadar düştü derseniz?

Cevaplar belki biraz klasik olacak ama olsun yine de bilmeyenleriniz için tekrar etmekte fayda var. Petrol fiyatlarındaki düşüşün en büyük nedeni; iki yıl öncesine kadar dünyanın en büyük petrol ithalatçısı konumunda olan ABD’nin çıkardığı kaya petrolü (gazı) ile birlikte artık kendi kendine yetiyor olması. 2008 yılında üretimleri 4,9 milyon varil iken bugün bu rakam 8,5 milyon varile ulaştı. Bu rakam Suudi Arabistan hariç OPEC üretimi kadar. Ayrıca uzmanlara göre hala çıkarılabilir 58 milyar varillik rezervleri bulunuyor. Petrol fiyatlarının düşmesine neden olan ikinci önemli sebep ise; yine büyük petrol ithalatçılarından başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin eskisi kadar büyüyememesidir. Bu iki sebebi alt alta yazdığınızda da iktisattaki basit bir denkleme ulaşırsınız:

Talep azalırsa fiyatlar düşer…

Türkiye’nin bu işten karı ne?

Hepimizin bildiği gibi Türkiye de Çin gibi petrol konusunda net ithalatçı konumunda. Hal böyleyken tabi bu düşüş bize de çifte telli oynattırıyor diyebiliriz.  Petrol fiyatlarındaki 10 $’lık düşüş cari açığımızı 4-4,5 milyar $ düşürüyor, büyümeye de 30 baz puan etki ediyor.  Geçtiğimiz günlerde Ali Babacan da bir açıklama yapıp, bunların yanında enflasyonun da petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle beklenenden 1,5 puan daha düşük geleceğini söyledi. Ne diyelim o zaman petrol fiyatları için: Durmak yok inmeye devam…

Twitter: @ekonomiperver                                       Facebook: Ekonomi Perver

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster