Adem Simit [email protected] Adem Simit

Merkez Bankası: Olmadı faizleri indirir, mutluluklar dileriz

27 Haziran 2014, 09:19 - -

                 Başbakan başta olmak üzere hükümetteki birçok bakan faizlerin olması gerektiğinden yüksek bir oranda olduğunu savunup, Merkez Bankası’na faizleri indirmesi konusunda baskı yapıyorlardı. İşte bu hafta biraz da bu baskının sonucu Merkez Bankası politika faizini %9,5’dan %8,75’e (75 baz puan) indirdi. Faiz koridoruna ise dokunmadı. Bazı ekonomistler faiz koridorunda da bir indirim olmasını bekliyorlardı ama olmadı.

            Merkez Bankası’nın sadece politika faizi indirmesini ben “ne şiş yansın ne kebap” politikası olarak yorumluyorum. Çünkü sadece politika faizini indirmek faizlerin inmesi konusunda minimum etkili oluyor. Bunun faiz koridoru ile desteklenmesi de şart. Mahfi Hoca da bu uygulamaya politikacı faizi diyor. Yani “bakın faizleri indirdim” diyerek politikacıların gözünü boyuyorsunuz ya da ikna ediyorsunuz ama siz yine bildiğiniz politikayı uygulamış oluyorsunuz. Merkez Bankası’nın faiz indirimini aşamalı olarak yapmak istemesini anlayışla karşılıyorum. Çünkü faizlerin birden indirilmesi enflasyon dahil olmak üzere kontrol altında tutulması gereken bir çok sorunu yeniden tetikleyecektir. Lakin Avrupa Merkez Bankası faizleri 0’a yaklaştırmışken bizim hala yüksek faiz de diretmemiz abes olacaktır. Çünkü bu ülkenin 2023 hedefleri için en az %5 büyümeye ihtiyacı var. Eldeki dinamikler de bunu gerektiriyor. Bakın Merkez Bankası’nın faiz kararlarını açıklayacağı gün aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası (İSO) ilk 500 sanayi kuruluşu anketi açıkladı. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da ‘İmalat sanayinin GSYİH içindeki payı yüzde 15,3’e geriledi, sanayi şirketlerinin toplam kârlılığı da geçen yıla göre yüzde 8.5 geriledi’ dedikten sonra ‘Önceliğimiz finansal istikrarın korunması’ dedi.

           Peki, gelin düşünelim bu gerileme neden kaynaklandı? İşçilerin ücretlerini arttırdığımızdan mı? Çalışma saatlerini kıstığımızdan mı? Tabiki de bu azalmanın tek nedeni var o da finansman giderlerinin artması. Avrupa’da faizler 0’a yaklaşmış hatta eksiye inmişken bizim firmalarımız onlarla nasıl yarışacak? (Yarışamıyor maalesef)

         Merkez Bankası eline geçen fırsatı kaçırdı. İNŞALLAH bundan böyle o planlanan aşamalı faiz indirimi politikacı faiz yöntemi ile değil de yapılması gerektiği gibi yapılır ve Türkiye olması gerektiği gibi büyüyerek ulvi hedeflerine daha kolay ulaşır…

Twitter: @ekonomiperver                             Facebook: Ekonomi Perver

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster