Adem Simit [email protected] Adem Simit

Matematikçinin Bankacı, Fizikçinin Vergi Müfettişi yapıldığı bir ülkede İİBF’li ne yapacak?

12 Şubat 2015, 09:27 - -

          Sevgili dostlar! bir ülkenin kaynakları ancak,  o kaynaklar en uygun alanda kullanılırsa ‘optimum üretim ve refah seviyesinin’ yakalanılabileceğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Türkiye ise daha bu sırrın (hikmetin)  farkına varabilmiş değil henüz. Çünkü yapılan araştırmalara göre Türkiye'de üniversite mezunu insanların yalnızca % 65'i, okudukları bölümün mesleğinde çalışıyorlar. Bence bu korkunç bir tablo? Gelin bunun başlıca nedenlerini ve bu çerçevede İİBF mezunlarının (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) sorunlarını inceleyelim.

         Türkiye’de insanların % 65’inin kendi meslekleri dışında çalışmasının en büyük sebebi, üniversite kontenjanlarının iş piyasasına göre belirlenmemesi, bazı bölümlerin çok mezun vermesi, dolayısıyla da mezun olan kişinin kendi bölümünden iş bulamamasından kaynaklanıyor. Bu sorunun yaşandığı bölümlerin en başında da İİBF geliyor. Tüm şehirleri üniversite ile doldurduk ama oralara Tıp Fakültesi, Eczacılık, Mühendislik açmak yerine hooop hemen bir İİBF fakültesini açtık, sonra kontenjanları indireceğimiz yere iki katına çıkardık, açık öğretim diye bir şey çıkardık, bir de bunlar yetmezmiş gibi İİBF’linin çalışabileceği kamu alanlarına öğretmen aldık, özel sektöre de matematikçiyi, mühendisi soktuk. Eeee sorarım şimdi size İİBF’li ne yapsın? Nerede çalışsın?

         Sorunun çözümü ise aslında çok açık: Öncelikle kontenjanları iş piyasasına göre sınırlandıracağız. (Ya kontenjan açtığınız kadar iş imkanı oluşturun. Ya da iş imkanı kadar kontenjan açın) Önüne gelen herkes öyle İİBF mezunu olmayacak. Gerekirse açık öğretimler de kapatılacak ki, nitelikli eleman yetişsin. Var olan İİBF’lilerin de niteliğini artırıp iş piyasasına girmelerini sağlayacağız. Bu konuda benim savunduğum projelerden biri ise şu: Şirketler çok kötü yönetiliyor. Öyle ki, her sene binlerce firma yanlış yatırımlar nedeniyle kapanıyor. Hem bunu engellemek hem de İİBF mezunlarının mağduriyetini gidermek amacıyla, işçi sayısı belli bir sayının üstünde olan firmalara “Finansal Danışman” zorunluğu getirmek. Bu alanda da SPK’da bir sertifika bölümü açıp, İİBF’lilerin niteliksel olarak gelişimini sağlayarak firmalara danışman olmasını sağlamak. O zaman görün bak hem işsizlik hem kapanan firma sayısı nasıl azalıyor. İkinci olarak da kamu alanında da; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi birçok bakanlık İİBF’lilerin alanına girmesine rağmen, bu kadar az alım niye? Devletin bu konuda da biraz artırıma gidip kamuya alımları artırması gerekiyor.

Son olaraktan, “Eee hocam kendilerini yetiştirirlerse işsiz kalmazlar. Boşuna ağlamasınlar” diyenlere cevaben biz de deriz ki; “Kardeşim! Diyelim ki herkes kendini yetiştirdi bu alanda. Yine de bu kadar fazla mezun veren bu bölümdeki herkese (400 binden fazla) iş imkânı sağlayabilecek misin?” Tabii ki de hayır. Mesele sadece nitelik değil hala anlamadın mı sen?

Twitter: @ekonomiperver                                              Facebook: Ekonomi Perver

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster