Adem Simit [email protected] Adem Simit

Abe Dolar ne yaptın bize?

16 Nisan 2015, 13:58 - -

Bizler, bir sene önce Merkez Bankası’nın dolar ile alakalı sınır eşiğini konuşup tartışırken, o eşikten eser kalmadı şimdi. Dolar geçtiğimiz gün 2,73 TL’yi gördü. Bu artışın yurt dışı ve yurt içi olmak üzere iki ayrı etkisi var tabi.

Doların 2 TL’lerin altındayken bu seviyelere gelmesini sağlayan en önemli ve birincil etki, FED’in artık genişleme politikasına son verip para bolluğunu azaltması idi. Bu politikaya yönelik tahvil alımlarının azaltılması sonucu bizimle beraber dünya genelindeki gelişmekte olan bütün ülkelerinin para birimlerinde değer kaybı yaşandı.

Son zamanlarda yaşadığımız seçim sürecinin oluşturduğu belirsizlik ortamı ve Merkez Bankası’nın, ‘Ekonomi yönetiminin faiz hassasiyeti’ nedeniyle faiz politikasını tam randımanlı kullanamaması yine ikincil etki olarak kurların bu seviyelere gelmesinde büyük rol oynadı. Tabi ‘kurlarda gelinen bu durum’ bir kriz ortamıdır yoksa fırsat mıdır? Tartışılır…

Yıllardır aşırı değerli kur ile ihracat yapmaya çalışan ihracatçımız için bulunmaz velinimet olsa gerek bu kur seviyesi. Bu kur seviyesi hem ihracatımızı artıracak hem de ithalatı caydırmak suretiyle cari açığımıza pozitif etki yapacak. Ama öte yandan petrol fiyatları düşmesine rağmen aşırı kur artışı hasebiyle, bu kur seviyesinin enflasyon üzerinde bir baskı oluşturduğu ve hedeflenen seviyelere inilememesinde öncü rol oynadığı su götürmez bir gerçek.

Son olarak; Her şeyin bir orta yolu vardır. FED’in bu politikası devam ettiği ve bizim de sıcak paraya mecbur kaldığımız sürece Doların daha da artacağını düşünsem de, kurların ekonomimiz için en hayırlı bir seviyeye gelmesi dileğimle…

Vesselam

Twitter: @ekonomiperver                                         Facebook: Ekonomi Perver

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster